Dark
Light

Gaius Cilnius Maecenas (ca. 70-8 v.Chr.) – De eerste ‘mecenas’

Auteur:
1 minuut leestijd
Stefan Bakałowicz. "At Maecenas' reception room"
Stefan Bakałowicz. "At Maecenas' reception room"

De Romeins-Etruskische staatsman Gaius Cilnius Maecenas vertegenwoordigde keizer Augustus als die afwezig was. Hij stond bekend als een groot kunstliefhebber. Het woord mecenas, als benaming voor een persoon die als beschermheer of -vrouw van kunstenaars of geleerden optreedt, is van zijn naam afgeleid.

Buste van Maecenas (cc - Cgheyne)
Buste van Maecenas (cc – Cgheyne)
Wanneer Gaius Cilnius Maecenas precies werd geboren is niet bekend. Vermoedelijk zag hij het levenslicht tussen 74 en 64 voor Christus. Hij stamde uit een oud Etruskisch koningsgeslacht, de zogenaamde Cilnii uit Arezzo, en was zeer vermogend.

Maecenas is onder meer bekend omdat hij een kunstkring oprichtte rond keizer Augustus. Hij bracht verschillende grote dichters zoals Vergilius, Propertius en Horatius bijeen en ondersteunde hen ook financieel. Zo stak hij bijvoorbeeld veel geld in een landgoed voor Horatius.

“Minister van Cultuur”

Verschillende dichters die door Maecenas werden ondersteund, droegen hun werken aan hun beschermheer op. Vanwege zijn activiteiten op het gebied van de kunsten, is Maecenas ook wel eens de “minister van Cultuur” onder keizer Augustus genoemd. Maecenas was zelf ook actief als dichter en schrijver. Voorbeelden van werken van zijn hand zijn Prometheus en De culto suo (Mijn levensstijl).

Dood

Hoewel zijn relatie met keizer Augustus tegen het eind van zijn leven niet al te goed was, liet hij bij zijn overlijden in 8 voor Christus zijn volledige vermogen aan de aan de keizer na. In de renaissance groeide zijn naam, dankzij allerlei publicaties over de Romeinse tijd, uit tot een eponiem voor een beschermer van de kunsten.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×