Dark
Light

Archeologie-boek ‘Spul’ uitgeroepen tot mooiste boek ter wereld

Auteur:
1 minuut leestijd
Pagina uit 'Spul' met onder meer knikkers (De Harmonie)
Pagina uit 'Spul' met onder meer knikkers (De Harmonie)

Het boek Spul, een catalogus waarin duizenden archeologische vondsten worden beschreven die tijdens de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam zijn gedaan, is door een internationale jury uitgeroepen tot ‘best verzorgde boek van de wereld’. Dat meldt uitgeverij Harmonie, dat het boek vorig jaar op de markt bracht.

Spul
Spul
In totaal dongen er zeshonderd boeken uit vierendertig landen mee naar de prestigieuze titel, de zogeheten Goldene Letter, een vormgevingsprijs van de Stiftung Buchkunst in Leipzig. De prijs bestaat sinds 1963.

De in Spul – een zeshonderd pagina’s dikke foliant – getoonde objecten zijn geselecteerd en thematisch ingedeeld door de Amsterdamse stadsarcheoloog Jerzy Gawronski. Samen met Peter Kranendonk schreef Gawronski de inleiding. Harold Strak fotografeerde de voorwerpen en het boek zelf is ontworpen door Willem van Zoetendaal. Laatstgenoemde is de winnaar van de prijs.

Bouwputten

Het boek geeft een beeld van archeologische ontdekkingen die in negen jaar tijd op het traject van de Noord-Zuidlijn zijn gedaan. De belangrijkste vindplaatsen waren de bouwputten op het Damrak en het Rokin met een diepte van zo’n 25 meter waar de grondlagen stamden uit de laatste IJstijd (10.000 jaar geleden). Daarboven vonden de archeologen de bedding van de Amstel. De rivier bleek vol te zitten met archeologische vondsten. Uitgeverij Harmonie:

“Vroeger gooiden mensen vaak afval in het water of er vielen per ongeluk spullen in die in de modder wegzonken. De opgravingen leverden bijna 700.000 vondsten op. Het zijn voorwerpen die mensen vroeger hebben gebruikt. Deze resten en voorwerpen vertellen ons iets over de geschiedenis van Amsterdam, Amsterdammers en haar passanten.”

De jury van de Goldene Letter roemt onder meer “de fascinerende mengelmoes van voorwerpen en zorgvuldige illustratie van het boek”. Het bekroonde boek is in het Nederlands verschenen onder de titel Spul en in het Engels als Stuff.

Bladeren door ‘Spul’:

Boek: Spul – Archeologische vondsten Noord/Zuidlijn Amsterdam

×