‘Bolleboos’ is het allermooiste woord sinds 1864

Het Jiddische woord Bolleboos is verkozen tot het mooiste Nederlandse woord sinds 1864. Dat is de uitkomst van een verkiezing die Dikke Van Dale vanwege zijn 150-jarig bestaan organiseerde.

Het publiek kon de afgelopen maand stemmen op in totaal honderdvijftig vooraf geselecteerde woorden, die ook gepubliceerd zijn in een jubileumboek. Bolleboos was een van de oudste woorden op de lijst en is uiteindelijk dus verkozen tot hét jubileumwoord. In totaal werd er ruim 12.500 keer gestemd op de jubileumwoorden. Over bolleboos werd in 1884 het volgende vermeld in het woordenboek:

BOLLEBOOS, m. (…bozen), (fig.) een bijzonder knap mensch; iemand die in iets uitmunt: ’t is een –.

Het woord is volgens Van Dale ontstaan in 1866 en geleend uit het Hebreeuws (een Jiddisch woord). In die taal betekende het oorspronkelijk ‘Heer des huizes’.

- advertentie -

De top 5

 1. Bolleboos
 2. Regelneef
 3. Bekokstoven
 4. Selfie
 5. Prima


Archiefstukken:

 • ‘Verkleefd aan den sterke drank’

  ‘Verkleefd aan den sterke drank’

  In alle koloniën van weldadigheid is sterke drank verboden. Dat begint in 1821. De leiding constateert: ‘Ongeloofelijk is het hoe zeer de jenever bij onze lage volksklassen misbruikt wordt.’ Lees verder »
 • Van een mug een draak maken

  Van een mug een draak maken

  In het Rome van keizer Constantijn, in de vierde eeuw na Christus, werd het Forum Romanum, het centrum van de stad, geteisterd door een draak. Lees verder »
 • Kleding uit het Behouden Huys

  Kleding uit het Behouden Huys

  Veel Nederlanders zagen enige tijd geleden de 3D speelfilm die Reinout Oerlemans maakte over de beroemde overwintering in het Behouden Huijs. In de zomer van 1596 vertrokken twee schepen uit … Lees verder »
 • Toen Twix nog Raider heette

  Toen Twix nog Raider heette

  De krokante chocoladerepen Twix die we tegenwoordig veelvuldig tegenkomen in reclames, had vroeger een hele andere naam: Raider. Deze naam verdween in 1991 wereldwijd en werd vervangen door de naam … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister