730 jaar oude gasthuisarchief in Grave openbaar toegankelijk

Het Sint-Catharinagasthuis in Grave zorgde sinds zijn stichting rond 1291 tot ver in de twintigste eeuw voor de zieke en behoeftige personen in Grave en omstreken. Deze verzorgende taak wordt tot op de dag van vandaag voortgezet door zijn opvolger: Catharinahof. Zorgden de regenten vroeger voor hun minder bedeelde medemensen,

Archief krijgt register Bredase Koepelgevangenis

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ‘s-Hertogenbosch heeft een inschrijvingsregister van de Koepelgevangenis in Breda verworven. Het register bevat informatie over honderden Nederlandse en Duitse oorlogsmisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis zaten.

Eeuwenoud archief vestingstad Grave online

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft het eeuwenoude archief van het oude stadsbestuur van Grave (1290-1810) online gezet. Onder de gedigitaliseerde documenten bevindt zich ook een brief uit 1473 van Karel de Stoute.

Brabants dorpsleven in ansichten

Struise boerinnen aan het werk in de boerderij en op het veld, bonkige boeren die hun waar aan de man brengen op markten in de regio, het spinnenwiel, de hondenkar, de schapenwagen of Brabantse kinderen op het erf; samen vormen deze beelden de prentbriefkaartenreeks ‘Brabants Dorpsleven’.

Eeuwenoud archief Abdij van Berne online beschikbaar

De Abdij van Berne in Heeswijk kent een eeuwenlange geschiedenis, die echter niet in dat dorp begint. De wortels van dit norbertijnenconvent liggen in het gehucht Bern ten noordoosten van Heusden, tegenwoordig gemeente Zaltbommel.

Website over luchtoorlog in provincie Brabant

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) wil het grote verhaal vertellen van de luchtoorlog die gedurende de oorlogsjaren boven Brabant is gevoerd. Het heeft daarvoor een speciale website ontwikkeld.

Het Rijke Roomse Leven in Brabant

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een website gelanceerd die volledig is gewijd aan het ‘Rijke Roomse leven’ in Brabant. De site deelt kennis en informatie over het katholieke leven tussen 1900 en 1970, maar haalt vooral ook herinneringen op aan die tijd. De archiefinstelling wijst erop hoeveel invloed

Stukken oudste Brabantse kloostergemeenschap gedigitaliseerd

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft de enige overgebleven archiefstukken van de oudste kloostergemeenschap in het huidige Noord-Brabant online gezet, samen met enkele stukken die in het Wilhelmietenklooster van Huijbergen terecht waren gekomen, een dertiende-eeuwse dochterstichting van hen

Lang haar: ook voor mannen!

Uiteindelijk is deze haardracht in de jaren zeventig ook in Nederland populair geworden, zo weten we nu. Maar in 1966 oogstten deze kapsels nog diepe verontwaardiging in onze kranten.

Johannes Wier: advocaat van de heksen

Precies vijfhonderd jaar geleden werd in Grave een jongetje geboren, dat later uit zou groeien tot een fanatieke tegenstander van de 'heksenwaan': Johannes Wier.

“Geloof jij nog aan de invasie?”

Juni 1944 in Cuijk. De moeder van Hans Stegeman schrijft een brief aan haar jongere zus Mary, destijds onderwijzers in Nieuw-Amsterdam (Drenthe). In alle zinnen is de oorlog voelbaar maar zeker als zij beschrijft hoe de overbuurman wordt “opgepikt door de moffen.”