Brabant en de wielersport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is ook terug te zien in het aantal wielerbanen dat hier werd aangelegd. Van de 160 banen die Nederland ooit telde, lag de helft in het traditioneel ‘wielerminnende’ Brabant.
Tientallen Brabantse dorpsfilms uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn sinds kort online te bekijken. Het gaat om zogeheten Adolfsfilms, vernoemd naar zakenman Johan Adolfs die tussen 1948 en 1970 ruim vijftienhonderd Nederlandse dorpen op film liet vastleggen.
Het Sint-Catharinagasthuis in Grave zorgde sinds zijn stichting rond 1291 tot ver in de twintigste eeuw voor de zieke en behoeftige personen in Grave en omstreken. Deze verzorgende taak wordt tot op de dag van vandaag voortgezet door zijn opvolger: Catharinahof. Zorgden de regenten vroeger voor hun minder bedeelde medemensen, nu waren het de eeuwenoude documenten van het gasthuis die
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ‘s-Hertogenbosch heeft een inschrijvingsregister van de Koepelgevangenis in Breda verworven. Het register bevat informatie over honderden Nederlandse en Duitse oorlogsmisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis zaten.
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft het eeuwenoude archief van het oude stadsbestuur van Grave (1290-1810) online gezet. Onder de gedigitaliseerde documenten bevindt zich ook een brief uit 1473 van Karel de Stoute.
Het BHIC heeft alle persoonlijke dagboekaantekeningen van mr. Arthur Eduard Joseph baron Van Voorst tot Voorst online gezet. De baron was tussen 1894 en 1928 Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant.
Struise boerinnen aan het werk in de boerderij en op het veld, bonkige boeren die hun waar aan de man brengen op markten in de regio, het spinnenwiel, de hondenkar, de schapenwagen of Brabantse kinderen op het erf; samen vormen deze beelden de prentbriefkaartenreeks ‘Brabants Dorpsleven’.
De Abdij van Berne in Heeswijk kent een eeuwenlange geschiedenis, die echter niet in dat dorp begint. De wortels van dit norbertijnenconvent liggen in het gehucht Bern ten noordoosten van Heusden, tegenwoordig gemeente Zaltbommel.
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) wil het grote verhaal vertellen van de luchtoorlog die gedurende de oorlogsjaren boven Brabant is gevoerd. Het heeft daarvoor een speciale website ontwikkeld.
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een website gelanceerd die volledig is gewijd aan het ‘Rijke Roomse leven’ in Brabant. De site deelt kennis en informatie over het katholieke leven tussen 1900 en 1970, maar haalt vooral ook herinneringen op aan die tijd. De archiefinstelling wijst erop hoeveel invloed de katholieke kerk op de provincie heeft gehad. Tussen ca.
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft de enige overgebleven archiefstukken van de oudste kloostergemeenschap in het huidige Noord-Brabant online gezet, samen met enkele stukken die in het Wilhelmietenklooster van Huijbergen terecht waren gekomen, een dertiende-eeuwse dochterstichting van hen
De inschrijfboeken van de Huizen van Bewaring zijn een mooie bron voor stamboomonderzoekers, maar ook bijvoorbeeld voor sociologen en criminologen.
Sinds vandaag zijn de eeuwenoude perkamenten charters van de abdij van Postel (België) online te bestuderen.
Binnen drie maal 24 uur moet borgemeester Geert Cornelissen veertig rijksdaalders in een builtje op een speciale plek worden verstopt.
Wat staat daer? Drie archiefinstellingen hebben gezamenlijk een website ontwikkeld waarmee het lezen van oude handschriften geoefend kan worden.
De dataset bevat ruim 15 miljoen persoonsvermeldingen en beslaat een periode van meer dan vier eeuwen.
Het tragische verhaal van Martinus Swinkels, die verschillende geestelijken keer op keer smeekte om te mogen trouwen.
‘Vol berouw en leedwezen over zijne afschuwelijke misdaden is hij met gelatenheid en vol vertrouwen op God de eeuwigheid ingegaan.’
Lang niet iedereen kijkt – om uiteenlopende redenen - vol verwachting uit naar een nieuw jaar. Dat was vroeger bepaald niet anders.
Uiteindelijk is deze haardracht in de jaren zeventig ook in Nederland populair geworden, zo weten we nu. Maar in 1966 oogstten deze kapsels nog diepe verontwaardiging in onze kranten.
Precies vijfhonderd jaar geleden werd in Grave een jongetje geboren, dat later uit zou groeien tot een fanatieke tegenstander van de 'heksenwaan': Johannes Wier.