Zo rook het parfum van de oude Grieken

De oude Grieken waren echte parfumliefhebbers: ze hulden hun hele lichaam in heerlijke geuren. Maar waar roken die oude parfums eigenlijk naar? Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene heeft de geur van de oudheid weer tot leven gewekt.

Publiceren op Historiek

Historiek is een online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit op een toegankelijke manier met elkaar verbinden, het grote publiek verrassen met boeiende historische achtergrondverhalen en studenten (en hun onderwijzers) van dienst zijn met handige overzichtsartikelen. Om maar een paar dingen te noemen.

Geef je browser een historische look

Wie de extensie installeert krijgt steeds als er een nieuw tabblad geopend wordt in plaats van een saaie kale pagina, een werk uit de collectie van erfgoedinstelling Europeana voorgeschoteld.

Earth Hour – Een uur het licht uit

Met Earth Hour willen de deelnemers laten weten dat ze zich zorgen maken over de toekomst van de aarde. Ook wil men meer mensen bewust maken van milieuproblemen.

Tip voor Trump: Speech niet te lang

Het is goed gebruik dat de president van Amerika na zijn inauguratie het volk toespreekt. Als het koud is, kan het slim zijn de rede enigszins in te korten.

Waar ging Amsterdam aan dood?

De doodsoorzaken van alle 700.000 Amsterdammers die tussen 1854 en 1940 zijn overleden kunnen ons veel leren over de geschiedenis van onze gezondheid.

Vive le Gueux!

Zoals ieder jaar op 1 april is in Den Briel de inname van de stad in 1572 door de watergeuzen feestelijk gevierd.

Verdwijnt het vak geschiedenis?

Een commissie bracht recent een advies uit over het onderwijs van de toekomst. Voor het vak geschiedenis lijkt in dat advies geen plaats.

Prinses Marianne

Ingezonden bericht De Nederlandse Sissi of Diana. Zo is “de romantische Oranje”, prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883), vaak genoemd. Al vele dichters en historici hebben in haar leven een dankbaar onderwerp voor liederen en studie gevonden. Niet alle aspecten krijgen daarbij evenveel aandacht.

Het leven van Constantijn Huygens jr. in beeld

Op verzoek van historicus Rudolf Dekker heeft documentairemaker Timo van Barneveld een animatiefilm gemaakt over het leven van dichter en staatsman Constantijn Huygens jr. De veertien minuten durende film bestaat geheel uit zeventiende-eeuwse prenten en schilderijen en is gemaakt aan de hand van een dit jaar verschenen boek van Rudolf

Zoektocht naar de chemie van Oude Meesters

Wat voor chemische processen voltrekken zich in de verf op eeuwenoude schilderijen? Wetenschappers gaan zich de komende tijd in het kader van het nieuwe onderzoeksproject Paint Alterations in Time (PAinT) over die vraag buigen. Onlangs vond aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) de aftrap van het project plaats.