Dark
Light

Selim I (1470-1520) – Ottomaanse sultan

1 minuut leestijd
Selim I (1470-1520) - Ottomaanse sultan
Selim I (1470-1520) - Ottomaanse sultan

Sultan Selim I volgde in 1512 zijn vader Bayezid II op als sultan van het Ottomaanse Rijk.

Selim I
Selim I
Opmerkelijk was dat Selim een oorbel droeg. Normaliter droegen in die tijd alleen slaven een oorbel. Selim wilde met de oorbel echter aangeven dat hij een slaaf van Allah was. Voluit heette hij Yavuz Sultan Selim I. Yavuz betekent zoveel als ‘grimmig’.

Gedurende de laatste jaren van zijn vaders leven voert Selim strijd met zijn oudere broer Ahmet. Beiden willen Bayezid opvolgen als sultan van het rijk. In 1511 komt Selim in opstand tegen zijn vader en broer. Hij wordt echter verjaagd en vlucht naar de Krim. Ahmet keerde zich op zijn beurt tegen zijn vader. Bayezid riep hierop de hulp in van Selim die terugkeerde en zijn vader hielp. Met behulp van de Janitsaren (elitekorps van het Ottomaanse Rijk) verslaat hij zijn broer bij Constantinopel. Bayezid is dankbaar en doet troonsafstand ten gunste van Selim. Bayezid sterft kort hierna.

Wreed

Selim was als sultan strijdvaardig en wreed. Onder zijn leiding werd het grondgebied van het Ottomaanse Rijk verdriedubbeld.

Onder zijn leiding raakt het Ottomaanse Rijk in conflict met het Perzische rijk van sjah Ismail. Selim startte hen de oorlog omdat de sjah het sjiisme als staatsgodsdienst had ingevoerd. In het kader van dit conflict laat Selim in korte tijd 40.000 salevieten (islamitische stroming) om het leven brengen, omdat hij hen ervan verdenkt te sympathiseren met de sjah. Selim verslaat de Perzen en neemt veel grondgebied in, waaronder de Perzische hoofdstad Tabriz. Het oosten van Anatolië was nu goed in Turkse handen.

Miltvuur

Selim stierf op 55-jarige leeftijd plotseling aan miltvuur. De sultan was op dat moment bezig een militaire expeditie tegen Rodos voor te bereiden. Sommige historische menen dat Selim vergiftigd werd.

Selims naam in het Arabisch: سليم الأول.

Boek: Het rijk van de sultan

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×