KlussenKlussen

Charles Goodyear – Uitvinder van het vulkaniseren van rubber

De Amerikaan Charles Goodyear werd bekend door zijn uitvinding van het vulkaniseren van rubber. Rubber werd hierdoor een gebruiksvoorwerp dat bij ontzettend veel processen kon worden toegepast.

- ad -

Charles Goodyear
Charles Goodyear
Groot probleem van rubber was, dat het in koude streken hard en brokkelig werd en tijdens een hittegolf juist zacht en kleverig. Charles Goodyear ontdekte in 1839, na talloze proeven en tests, dat dit probleem verdwijnt nadat het rubber is verhit in combinatie met zwavel. Dit proces, vulkaniseren genaamd, wordt momenteel nog steeds gebruikt.

Goodyear doet zijn uitvinding bij de kachel
Goodyear doet zijn uitvinding bij de kachel
Door rubber te vulkaniseren kan het in allerlei verschillende diktes en soepelheden worden gemaakt.

Toevallige uitvinding van Charles Goodyear

Goodyear deed zijn uitvinding overigens bij toeval. Hij was bezig in zijn werkplaats toen er per ongeluk een mengsel van rubber en zwavel op de kachel terecht kwam. De Amerikaan schraapte het mengsel hierop snel van de kachel af en constateerde dat het rubber niet langer kleverig was.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Op 1 juni 1844 vroeg de Amerikaanse uitvinder patent aan op zijn uitvinding. Na zijn dood werd door Frank Seiberling de bandenfabriek Goodyear opgericht. Deze fabriek kan gezien worden als een eerbetoon aan Charles Goodyear, die met zijn uitvinding het begin van de moderne rubber-industrie inluidde.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las

1 Comment Join the Conversation →


  1. c koch

    er bestaat toch altijd nog de twijfel o f de patent aanvraag in1844 van Charles Goodyear ,in deze tijd van snelle communicatie en publiceren op zijn naam had gekregen. rubber fabriek v/h gebr Merens opgericht 1828 in Haarlem aan het zuiderbuiten Spaarne , daar werd het procede al toegepast ,uitgevonden door apotheker van Geuns

Comments are closed.