Charles Goodyear – Uitvinder van het vulkaniseren van rubber

De Amerikaan Charles Goodyear werd bekend door zijn uitvinding van het vulkaniseren van rubber. Rubber werd hierdoor een gebruiksvoorwerp dat bij ontzettend veel processen kon worden toegepast.

Charles Goodyear
Charles Goodyear
Groot probleem van rubber was, dat het in koude streken hard en brokkelig werd en tijdens een hittegolf juist zacht en kleverig. Charles Goodyear ontdekte in 1839, na talloze proeven en tests, dat dit probleem verdwijnt nadat het rubber is verhit in combinatie met zwavel. Dit proces, vulkaniseren genaamd, wordt momenteel nog steeds gebruikt.

Goodyear doet zijn uitvinding bij de kachel
Goodyear doet zijn uitvinding bij de kachel
Door rubber te vulkaniseren kan het in allerlei verschillende diktes en soepelheden worden gemaakt.

Toevallige uitvinding van Charles Goodyear

Goodyear deed zijn uitvinding overigens bij toeval. Hij was bezig in zijn werkplaats toen er per ongeluk een mengsel van rubber en zwavel op de kachel terecht kwam. De Amerikaan schraapte het mengsel hierop snel van de kachel af en constateerde dat het rubber niet langer kleverig was.

- advertentie -

Op 1 juni 1844 vroeg de Amerikaanse uitvinder patent aan op zijn uitvinding. Na zijn dood werd door Frank Seiberling de bandenfabriek Goodyear opgericht. Deze fabriek kan gezien worden als een eerbetoon aan Charles Goodyear, die met zijn uitvinding het begin van de moderne rubber-industrie inluidde.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →