Dark
Light

Chef Lege Dozen – Herkomst en betekenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Kartonnen doos
Kartonnen doos (CC0 - Pixabay - Tiems)

‘Chef Lege Dozen’ is een informele en wat denigrerende aanduiding voor een persoon in een organisatie die een hoge positie bekleedt, maar eigenlijk weinig te zeggen heeft en dus ook maar een een beperkte invloed heeft.

De weinig complimenteuze uitdrukking wordt onder meer gebruikt voor personen die zich laten voorstaan op hun hoge status of titel, terwijl ze in werkelijkheid helemaal geen grote rol spelen. Ook kan het gaan om mensen die weggepromoveerd zijn. Dit soort figuren krijgen een hogere plek in een organisatie, maar moeten zich daar bezighouden met minder belangrijke dossiers. Feitelijk spelen ze dus geen echte rol van betekenis meer, hoewel ze zelf anders doen voorkomen.

In figuurlijke zin stapelen dergelijke figuren wel met veel bombarie dozen, maar het gaat om dozen waar niets in zit. De werkzaamheden zijn dus allemaal tamelijk betekenisloos ofwel ‘gebakken lucht’.

Knipoog

Overigens valt er in sommige gevallen goed geld te verdienen aan ‘lege dozen’. Zo interviewde het Algemeen Dagblad enkele jaren geleden een dozenfabrikant die zijn bedrijf voor miljoenen verkocht. De voormalige verkoper van lege dozen voor de verpakkingsindustrie, werd met een knipoog ook Chef Lege Dozen genoemd.

×