Dark
Light

Codekraker Bletchley Park overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Enigma-codeermachine in het Imperial War Museum in Londen (Publiek Domein - wiki)
Enigma-codeermachine in het Imperial War Museum in Londen (Publiek Domein – wiki)
De Britse codekraker Raymond ‘Jerry’ Roberts is woensdag op 93-jarige leeftijd overleden. De Brit werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog op Bletchley Park aan het ontcijferen van geheime berichten van de nazi’s.

Roberts was een van de laatste nog levende wetenschappers van Bletchley Park waar tijdens de oorlog de Government Code and Cipher School (GC&CS) van de Britse inlichtingendienst was gevestigd. Die afdeling hield zich bezig met het breken van geheime communicatiecodes van de Duitsers.

De beroemdste wetenschapper die er werkte was computerpionier Alan Turing (1912-1954). Hij slaagde er samen met enkele andere wetenschappers in de beruchte Duitse Enigma-communicatiecode te breken. Hierdoor waren de geallieerden de Duitsers vaak een stapje voor.

Raymond ‘Jerry’ Roberts liet de laatste jaren van zijn leven geregeld van zich horen. Hij streed voor meer erkenning voor het werk van de Bletchley Park-veteranen. Na de oorlog werd Bletchley Park ontmanteld en voormalig medewerkers van de dienst werd verboden over hun werk te spreken. In 2009 werden de codekrakers alsnog geëerd door de Britse overheid. De medewerkers kregen toen onder meer een herdenkingsinsigne.

×