KlussenKlussen

De zak krijgen – Herkomst en betekenis

Wie ontslagen wordt en dus niet meer terug hoeft te komen op zijn of haar werk, “krijgt de zak”. Deze uitdrukking komt volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale al zeker vier eeuwen voor in de Nederlandse taal.

- ad -

Vermoedelijk gaat het bij de zak in deze uitdrukking om een zak die de ongelukkige ex-werknemer meekreeg nadat hij zijn congé heeft gekregen. In die zak kan de ontslagene zijn of haar spullen doen. De persoon in kwestie hoeft namelijk niet meer terug te krijgen.

De uitdrukking is ook in het Engels bekend als “to sack”. Die werkwoord betekent “ontslagen worden”.

Overzicht van historische uitdrukkingen en gezegden
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • ‘De arme was gewoon liever lui dan moe’

  ‘De arme was gewoon liever lui dan moe’

  In vroeger eeuwen meende men dat armoede nu eenmaal bestond. Het was Gods wil of ieders eigen schuld, de arme was gewoon liever lui dan moe en er zullen zeker ook wel werkschuwe mensen zijn geweest.Lees bericht »
 • ‘Weg met al die straatnamen!’ (1964)

  ‘Weg met al die straatnamen!’ (1964)

  Nederlanders nemen niet snel een blad voor de mond: we kennen een lange traditie van mopperen en klagen. In vergeten archiefmappen hebben de grieven zich eeuwenlang opgestapeld; je vindt er bijvoorbeeld klachten over helse grammofoonconcerten, onbedekte museale geslachtsdelen en oerwoudgeluiden …Lees bericht »
 • De Taalgrens

  De Taalgrens

  Versterkingen langs de Chaussée Brunehaut waren niet alleen een grens tussen löss en zand, tussen welvarende graanvilla’s en keuterboeren, maar ook tussen Latijn en Frankisch. De Taalgrens was ontstaan.Lees bericht »
 • Het geheim van Hitlers Volkswagen

  Het geheim van Hitlers Volkswagen

  Algemeen bekend is dat Adolf Hitler aan Ferdinand Porsche opdracht gaf om de Volkswagen met staatsgeld te ontwikkelen. Nagenoeg onbekend is dat zij het totaalconcept afkeken van de joodse ingenieur Josef Ganz.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!