Dieven stelen meteoriet van Ellemeet uit 1925

Meteoriet van Ellemeet (Sonnenborgh)
Meteoriet van Ellemeet (Sonnenborgh)
De Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh is bezocht door inbrekers. De dieven namen in de nacht van maandag onder meer een bijzondere meteoriet uit 1925 mee.


Het gaat om de meteoriet van Ellemeet. Deze steen, die volgens sterrenkundigen 4,6 miljard jaar oud is, kwam in 1925 terecht bij het Zeeuwse plaatsje Ellemeet. Hij is mogelijk afkomstig van de enorme meteoriet Vesta.

De meteoriet van Ellemeet heeft een doorsnede van zo’n 5 centimeter en is volgens Sonnenborgh belangrijk. De medewerkers van de sterrenwacht beschouwen het steentje als nationaal erfgoed. Of de dieven er wat aan hebben valt te betwijfelen. Volgens museumdirecteur Bas Nugteren is de meteoriet waarschijnlijk niet te verkopen.

Meteorieten zijn in Nederland redelijk zeldzaam. De meteoriet van Ellemeet wordt vaak tentoongesteld in het museum. Toen de dieven arriveerden lag hij echter in de brandkast en die werd meegenomen door de inbrekers.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: