Gordon Cooper behoorde tot een select groepje van astronauten die na de soloruimtevlucht van de Sovjetkosmonaut Joeri Gagarin in het begin van de jaren zestig van vorige eeuw de eerste Amerikaanse bemande ruimtevluchten in een baan rond de aarde maakten en daarmee het pad effenden voor de latere Apollomissies en de succesvolle landing op de maan.
Aanleiding voor de bouw was een bijzondere samenstand van vier planeten en de maan, die in het voorjaar van 1774 plaatsvond.
Op 3 november 1957 lanceerden de Russen de kunstmaan Spoetnik II. Aan boord bevond zich een hondje genaamd Laika. De viervoeter werd het eerste dier dat levend rond de aarde zou cirkelen. Tijdens ruimtevaartprogramma's waren al eerder dieren de ruimte ingestuurd, maar die hadden allemaal geen volledige omloop volbracht. Laika zou de historische ruimtereis niet overleven.
In ons huidige tijdsgewricht is de notie van het buitenaardse nooit ver weg. In reclame, films, computerspelletjes en stripboeken duiken voortdurend aliens op. Zo ook in popmuziek. De ongekroonde koning van de spacerock is David Bowie, geboren op 8 januari 1947.
Astronaut André Kuipers heeft maandag een Nederlandse vlag, die hij had meegenomen naar het internationale ruimtestation ISS, overhandigd aan het Rijksmuseum.
Vanaf de jaren vijftig besloten ruimtevaartorganisaties te experimenten met dieren, vooral om te onderzoeken of mensen op termijn ook ruimtereizen konden maken.
De beroemde hemelschijf van Nebra werd 3600 jaar geleden gemaakt. Hij bevat daarmee de oudst bekende voorstelling van de kosmos.
In 1977 lanceerde ruimtevaartorganisatie NASA twee onbemande ruimtesondes waarop een bijzondere gouden grammofoonplaat was gemonteerd: de Voyager Golden Record.
Precies vierhonderd jaar geleden, rond Kerstmis 1618, zaaide een komeet grote onrust in de Republiek der Verenigde Nederlanden, die toch al in grote verwarring verkeerde.
Elon Musk wil naar de maan. Beter gezegd: een groep toeristen wil erheen. Eind jaren vijftig woedde in ons land al een stevige discussie of maanreizen ooit mogelijk zouden zijn, waarbij professor George van den Bergh zich als grootste tegenstander opwierp. Technisch onmogelijk, volgens hem, en moreel verwerpelijk, betoogde hij zowel op tv als radio om daarmee een groot debat
De V2 ballistische raket is een voorbeeld van zowel de immorele krankzinnigheid van het Derde Rijk als van het wetenschappelijke vernuft van zijn wetenschappers.
Al vele millennia heeft de mens een fascinatie voor de ruimte, het heelal. Eeuwenlang is de ruimte slechts bekeken vanuit een natuur- en wiskundig perspectief, en eigenlijk niet vanuit sociaalwetenschappelijk oogpunt. De laatste jaren is hierin echter een kentering waarneembaar; steeds nadrukkelijker benaderen wetenschappers het heelal vanuit een politiek, sociaal, militair of cultureel-historisch perspectief. Vooral in dit laatste werkveld heeft
Op 23 maart 1983 lanceerde de Amerikaanse president Ronald Reagan (1911-2004) het Star Wars-programma. Officieel heette dit project het Strategic Defense Initiative (SDI). Dit betrof een plan om in de ruimte een raketschild te vormen die Russische ballistische raketten – dat zijn raketten met een vooraf bepaald doel & aangedreven door een motor – moest tegenhouden. Waarom vond Reagan dit
Dwight D. Eisenhower (1890-1969) – Amerikaanse president
Van 1953 tot 1961 was Dwight D. Eisenhower (1890-1969) de president van de Verenigde Staten. Hij volgde Harry Truman (1884-1972) op en zette diens containmentpolitiek, gericht op het indammen van het communisme, voort in Azië. Eisenhower wordt vooral herinnerd vanwege zijn rol als opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn dominotheorie uit 1954. Wie was Dwight
Op 20 juli 1969 landde de maanlander van de Apollo 11-missie op het maanoppervlak. Kort hierna zette de eerste mens ooit voet op de maan.
Op 25 maart 1655 ontdekt de Nederlandse astronoom en wis- en natuurkunde Christiaan Huygens Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus. Lees hier meer
De Space Shuttlers moesten vracht en personen naar de ruimte kunnen brengen. En dat relatief goedkoop.
Het verhaal van Wan Hu, de vermeende eerste astronaut uit de geschiedenis. Rond 1500 liet hij zich in de Gobiwoestijn lanceren op een stoel met vuurpijlen.
Op 28 januari 1986 wordt de spaceshuttle Challenger gelanceerd. Na 73 seconden valt het ruimteveer uit elkaar.
Neil Armstrong, John Glenn, Gene Cernan: ze vertegenwoordigen een generatie die begreep dat het verkennen van het onbekende het beste in ons boven brengt.
Op 11 januari 1787 ontdekt de Britse astronoom William Herschel de eerste twee manen van Uranus. Zes jaar eerder was hij al de eerste die de planeet zelf ontdekte.