Volgens de onderzoekers gaat het waarschijnlijk om een grote nederzetting op een voormalige oever van de Rijn, die zich uitstrekte over minstens honderdvijftig.
Als eerste Nederlandse stad startte Utrecht in 1122 met de bouw van haar verdediging. Wat begon als een gracht, vier poorten en enkele natuurstenen torens, veranderde na de uitvinding van de baksteen in hoge stenen muren met ruim vijftig torens. Dat was nodig ook, want de belegeringstechnieken werden steeds geavanceerder.
In Kamp Rhijnauwen, net buiten Utrecht, werden na de Tweede Wereldoorlog NSB’ers (en anderen die in de oorlog de kant van de bezetter hadden gekozen) geïnterneerd.
Dit artikel behandelt de locatiekeuze van het Camp d’Utrecht ofwel Kamp van Zeist dat in 1807 door de Franse koning Lodewijk Napoleon van het Koninkrijk Holland omgedoopt zou worden tot Camp d’Austerlitz.
Het voormalige woonhuis van architect Sybold van Ravesteyn in Utrecht opent binnenkort de deuren als museum. Het museum bevindt zich op steenworp afstand van het beroemde Rietveld-Schröderhuis.
Archeologen hebben in Utrecht restanten van de eerste stadsmuur gevonden. De ontdekking is gedaan tijdens de vervanging van warmteleidingen in de buurt van park Lepelenburg.
Bij een opgraving van het voormalig Birgittenklooster in Utrecht vonden archeologen in 2003 een 22 karaats gouden ring met het gezicht van Jezus Christus. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het om een pelgrimage-ring is, een zogeheten Veronicaring.
Het museum spreekt van een “droomaankoop”. Voor het werk, dat rond 1602 werd geschilderd, is 5 miljoen dollar (ruim 4,3 miljoen euro) betaald.
De gevonden put is zorgvuldig uitgegraven en de planken zijn voorzichtig vervoerd naar het conserveringsatelier van de archeologen.
Het Utrechts Psalter: beroemd geïllumineerd manuscript over 150 psalmen en andere liederen uit de negende eeuw. Vervaardigd in een klooster in Frankrijk.