Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Utrecht

Utrecht, hoofdstad van de gelijknamige provincie. De naam is afkomstig van het Latijnse woord ´Traiectum' en duidt op een plaats waar in de Romeinse tijd de rivier de Rijn doorwaadbaar of over te steken was. De 'U' komt van het Oudnederlandse woord uut, dat 'benedenstrooms' betekent. Bekendste bouwwerk in de stad is de Domtoren.
Pandhof van de Dom van Utrecht

Nieuwe website over Utrechts erfgoed

De gemeente Utrecht heeft vrijdag, op de laatste dag van de viering van negenhonderd jaar stadsrechten, een website gelanceerd waarop inwoners en bezoekers meer kunnen lezen over het erfgoed van de stad.
De muurschildering van Johanna Westerdijk

Muurschildering in Utrecht ter ere van Johanna Westerdijk

De eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland, Johanna Westerdijk, wordt sinds kort met een muurschildering in Utrecht geëerd. De muurschildering bevindt zich bij de Maliesingel 54 en toont Westerdijk in haar laboratorium, tegen een achtergrond vol reageerbuisjes met schimmelkweek en omlijst door iepenbladeren.
Willekeurige foto van een wandelpaadje

Provincie Utrecht op zoek naar ’trage wandelpaden’

De provincie Utrecht gaat op zoek naar zogeheten 'trage wandelpaden', zodat deze beter beschermd kunnen worden. Het gaat dan om wandelpaden die ooit spontaan ontstonden, zoals jaagpaden of kerkenpaden, en in de vijftiende of zestiende eeuw alleen werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen.
Tarweveld

Markestelsel / markerecht

De termen markestelsel en markerecht zijn afkomstig uit de Nederlandse geschiedenis van de Middeleeuwen. Wat was het markestelsel precies? En waar en wanneer heeft dit stelsel in Nederland bestaan?
Patriotten op de Neude in 1786

Quint Ondaatje en de revolutie van Utrecht (1786)

Er komt een gevelsteen aan de buitenkant van het Utrechtse stadhuis, ter ere van patriottenleider Pieter Quint Ondaatje die in 1786 samen met andere patriotten een revolutie in Utrecht ontketende. Onder zijn leiding werd in 1786 het gehate Utrechtse stadsbestuur afgezet en kreeg de stad een door de burgerij verkozen bestuur.
Gezicht op de stadswal van Utrecht met rechts het bastion Zonnenburg, 1758 - Pieter Jan van Liender

Het ommuurde Utrecht in de Middeleeuwen

Als eerste Nederlandse stad startte Utrecht in 1122 met de bouw van haar verdediging. Wat begon als een gracht, vier poorten en enkele natuurstenen torens, veranderde na de uitvinding van de baksteen in hoge stenen muren met ruim vijftig torens. Dat was nodig ook, want de belegeringstechnieken werden steeds geavanceerder.
1 2 3 7

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.314 actieve abonnees

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Volg ons: