Dark
Light

Utrecht

Utrecht, hoofdstad van de gelijknamige provincie. De naam is afkomstig van het Latijnse woord ´Traiectum' en duidt op een plaats waar in de Romeinse tijd de rivier de Rijn doorwaadbaar of over te steken was. De 'U' komt van het Oudnederlandse woord uut, dat 'benedenstrooms' betekent. Bekendste bouwwerk in de stad is de Domtoren.
Pandhof van de Dom van Utrecht

Nieuwe website over Utrechts erfgoed

De gemeente Utrecht heeft vrijdag, op de laatste dag van de viering van negenhonderd jaar stadsrechten, een website gelanceerd waarop inwoners en bezoekers meer kunnen lezen over het erfgoed van de stad.
1 minuut leestijd
De muurschildering van Johanna Westerdijk

Muurschildering in Utrecht ter ere van Johanna Westerdijk

De eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland, Johanna Westerdijk, wordt sinds kort met een muurschildering in Utrecht geëerd. De muurschildering bevindt zich bij de Maliesingel 54 en toont Westerdijk in haar laboratorium, tegen een achtergrond vol reageerbuisjes met schimmelkweek en omlijst door iepenbladeren.
1 minuut leestijd
Willekeurige foto van een wandelpaadje

Provincie Utrecht op zoek naar ’trage wandelpaden’

De provincie Utrecht gaat op zoek naar zogeheten 'trage wandelpaden', zodat deze beter beschermd kunnen worden. Het gaat dan om wandelpaden die ooit spontaan ontstonden, zoals jaagpaden of kerkenpaden, en in de vijftiende of zestiende eeuw alleen werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen.
1 minuut leestijd
1 2 3 13
×