/

Nieuwe website over Utrechts erfgoed

De gemeente Utrecht heeft vrijdag, op de laatste dag van de viering van negenhonderd jaar stadsrechten, een website gelanceerd waarop inwoners en bezoekers meer kunnen lezen over het erfgoed van de stad.

/

Muurschildering in Utrecht ter ere van Johanna Westerdijk

De eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland, Johanna Westerdijk, wordt sinds kort met een muurschildering in Utrecht geëerd. De muurschildering bevindt zich bij de Maliesingel 54 en toont Westerdijk in haar laboratorium, tegen een achtergrond vol reageerbuisjes met schimmelkweek en omlijst door iepenbladeren.

/

Provincie Utrecht op zoek naar ’trage wandelpaden’

De provincie Utrecht gaat op zoek naar zogeheten 'trage wandelpaden', zodat deze beter beschermd kunnen worden. Het gaat dan om wandelpaden die ooit spontaan ontstonden, zoals jaagpaden of kerkenpaden, en in de vijftiende of zestiende eeuw alleen werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen.

/

Markestelsel / markerecht

De termen markestelsel en markerecht zijn afkomstig uit de Nederlandse geschiedenis van de Middeleeuwen. Wat was het markestelsel precies? En waar en wanneer heeft dit stelsel in Nederland bestaan?

Betekenis van deze termen
/

Quint Ondaatje en de revolutie van Utrecht (1786)

Er komt een gevelsteen aan de buitenkant van het Utrechtse stadhuis, ter ere van patriottenleider Pieter Quint Ondaatje die in 1786 samen met andere patriotten een revolutie in Utrecht ontketende. Onder zijn leiding werd in 1786 het gehate Utrechtse stadsbestuur afgezet en kreeg de stad een door de burgerij verkozen bestuur.

/

Het ommuurde Utrecht in de Middeleeuwen

Als eerste Nederlandse stad startte Utrecht in 1122 met de bouw van haar verdediging. Wat begon als een gracht, vier poorten en enkele natuurstenen torens, veranderde na de uitvinding van de baksteen in hoge stenen muren met ruim vijftig torens. Dat was nodig ook, want de belegeringstechnieken werden steeds geavanceerder.

Carcassonne aan de Vecht
//

Romeinse brug ontdekt bij Utrecht

Bij archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn bij Utrecht is een Romeinse brug ontdekt. De brug was onderdeel van de doorgaande weg op zuidoever van de Rijn, waar vanaf 40 na Chr. een reeks forten de grens van het Romeinse rijk bewaakte. Dat meldt de gemernte Utrecht.

1 2 3 7