Dark
Light

Dr. Oetker was een nazi

1 minuut leestijd
Dr Oetker logo
Dr Oetker logo

De Duitse familie Oetker, onder meer bekend van de pizza’s, blijkt tijdens de Tweede Wereldoorlog de nazi´s te hebben gesteund. Dat schrijven enkele historici in een nieuw verschenen boek, meldt de NOS donderdag.

Het boek, getiteld Dr. Oetker und der Nationalsozialismus, is er gekomen op initiatief van de familie zelf. De Oetker-familie vroeg enkele historici in de geschiedenis van het bedrijf te duiken. Uit de studie blijkt onder meer dat Rudolf-August Oetker zich vrijwillig bij de Waffen-SS meldde en dat tijdens de oorlog werd samengewerkt met de nazi’s.

De in 2007 overleden Rudolf-August Oetker verzette zich zelf altijd tegen een onderzoek naar zijn activiteiten in de oorlogsjaren. Hij kwam in 1941 in de zaak die op dat moment werd geleid door zijn stiefvader. In 1944 kreeg Rudolf-August de leiding over het bedrijf doordat zijn stiefvader, moeder en halfzusters bij een bombardement om het leven kwamen.

Niet alle familieleden zijn blij met het boek. Sommigen vinden dat de goede naam van Rudolf-August er door wordt besmeurd. Dr. Oetker is een van de grootste familiebedrijven van Duitsland.

Het SS-verleden van Oetker:

https://www.youtube.com/watch?v=SiQmu6BPWus

×