Dorando Pietri, de man die de Olympische marathon won én verloor

Londen, 1908
Auteur:
2 minuten leestijd
De dodelijk vermoeide Dorando Pietri komt over de finish

De Italiaanse langeafstandsloper Dorando Pietri werd in 1908 in een klap wereldberoemd. Onder toeziend oog van tal van hoogwaardigheidsbekleders won hij de Olympische marathon. De dodelijk vermoeide hardloper kreeg na de finish echter een grote tegenslag te verwerken. Omdat hij kort voor de meet na een valpartij overeind geholpen was door enkele officials werd hij gediskwalificeerd…

De Olympische Spelen van 1908 vonden plaats in Londen. De wedstrijd over 42,195 kilometer startte bij het Windsor Castle en finishte in het White City Stadium. In totaal namen er 55 mannen deel aan de wedstrijd. Slechts 27 van hen haalden de finish.

Gedesoriënteerd

Bijna drie uur na aanvang van de wedstrijd zag het publiek de Italiaan Dorando Pietri het stadion binnenkomen. De atleet wist niet meer hoe hij het had van vermoeidheid. Vlak voor de finish viel hij een paar keer op de grond. Volledige gedesoriënteerd liep de Italiaan hierna de verkeerde kant op. Enkele officials konden dat niet aanzien. Ze pakten Pietri arm en begeleiden hem zachtjes richting finish. Voor de laatste meters zette de Italiaan toch nog even aan. Het bleek echt een uiterste krachtsinspanning. Na de meet stortte Pietri voor de zoveelste keer ter aarde. Zijn tijd: 2:54:46.4 uur. Ondanks alle pijn en moeite had hij wel gewonnen. Dacht hij…

De martelgang van Dorando Pietri:

Protest

Een halve minuut na Pietri kwam de nummer twee over finish, de Amerikaan Johnny Hayes. Toen die hoorde dat zijn concurrent op zijn laatste meters zacht bij de arm was genomen door een paar officials, besloot hij protest aan te tekenen. Dit protest werd gehonoreerd, waardoor niet Pietri maar Hayes de Olympische marathon won. Pietri werd gediskwalificeerd en is dan ook niet terug te vinden in de officiële uitslag.

Dorando Pietri met de gouden beker die hij van koningin Alexandra ontving
Een zeer teleurstellende geschiedenis voor Dorando Pietri, die zelf niet om hulp gevraagd had en vanwege die hulp nu een medaille misliep. Achteraf had Pietri nog wel wat positiefs om op terug te kijken. Beelden van zijn martelgang waren de hele wereld overgegaan en hadden van hem in een klap een beroemd man gemaakt. Veel toeschouwers hadden enorm met de Italiaan te doen. Zo ook de Britse koningin Alexandra, die in het stadion live getuige was geweest van de gebeurtenis. Zij bezocht de atleet een dag na de marathon en overhandigde hem bij wijze van troost een gouden beker.