Dark
Light

Echtheid fles duinwater uit 1853 betwist

Auteur:
1 minuut leestijd

Etiket op de fles – klik voor een vergroting
Het Amsterdam Museum maakte een week geleden bekend een fles duinwater uit 1853 te hebben verworven. Of de aangekochte fles inderdaad uit de negentiende eeuw dateert is echter de vraag.

Kort na plaatsing van het nieuwsbericht op Historiek kwamen er al verschillende reacties binnen van mensen die zeiden precies zo´n fles thuis te hebben staan. Heel zeldzaam bleek de door het museum aangekochte dus niet te zijn.

Rob Katers legde inzijn reactie een paar dagen geleden uit hoe dat kon. De flessen zouden verkocht zijn tijdens de viering van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam in 1975. “De fles is dus 36 jaar oud en geen 158 jaar”, aldus Katers.

In het Parool van zaterdag is een artikel verschenen die die lezing onderschrijft. In dit artikel meldt ontwerper Jan Ketting dat hij de fles in de jaren zeventig zelf heeft ontworpen. Ketting:

Het verbaast me dat niet veel meer mensen hebben gereageerd. Er zijn er destijds duizenden van gemaakt.

Het Amsterdam Museum onderzoekt de zaak momenteel. Onduidelijk is hoeveel het museum voor de ‘fles uit 1853’ heeft betaald.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×