Dark
Light

Echtheid fles duinwater uit 1853 betwist

Auteur:
1 minuut leestijd

Etiket op de fles – klik voor een vergroting
Het Amsterdam Museum maakte een week geleden bekend een fles duinwater uit 1853 te hebben verworven. Of de aangekochte fles inderdaad uit de negentiende eeuw dateert is echter de vraag.

Kort na plaatsing van het nieuwsbericht op Historiek kwamen er al verschillende reacties binnen van mensen die zeiden precies zo´n fles thuis te hebben staan. Heel zeldzaam bleek de door het museum aangekochte dus niet te zijn.

Rob Katers legde inzijn reactie een paar dagen geleden uit hoe dat kon. De flessen zouden verkocht zijn tijdens de viering van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam in 1975. “De fles is dus 36 jaar oud en geen 158 jaar”, aldus Katers.

In het Parool van zaterdag is een artikel verschenen die die lezing onderschrijft. In dit artikel meldt ontwerper Jan Ketting dat hij de fles in de jaren zeventig zelf heeft ontworpen. Ketting:

Het verbaast me dat niet veel meer mensen hebben gereageerd. Er zijn er destijds duizenden van gemaakt.

Het Amsterdam Museum onderzoekt de zaak momenteel. Onduidelijk is hoeveel het museum voor de ‘fles uit 1853’ heeft betaald.

Gerelateerd:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.886 actieve abonnees)

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

Zelfde rubriek

×