Week van de koloniale geschiedenis

Echtheid fles duinwater uit 1853 betwist

Etiket op de fles – klik voor een vergroting
Het Amsterdam Museum maakte een week geleden bekend een fles duinwater uit 1853 te hebben verworven. Of de aangekochte fles inderdaad uit de negentiende eeuw dateert is echter de vraag.

Kort na plaatsing van het nieuwsbericht op Historiek kwamen er al verschillende reacties binnen van mensen die zeiden precies zo´n fles thuis te hebben staan. Heel zeldzaam bleek de door het museum aangekochte dus niet te zijn.

Rob Katers legde in

- advertentie -zijn reactie een paar dagen geleden uit hoe dat kon. De flessen zouden verkocht zijn tijdens de viering van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam in 1975. “De fles is dus 36 jaar oud en geen 158 jaar”, aldus Katers.

In het Parool van zaterdag is een artikel verschenen die die lezing onderschrijft. In dit artikel meldt ontwerper Jan Ketting dat hij de fles in de jaren zeventig zelf heeft ontworpen. Ketting:

Het verbaast me dat niet veel meer mensen hebben gereageerd. Er zijn er destijds duizenden van gemaakt.

Het Amsterdam Museum onderzoekt de zaak momenteel. Onduidelijk is hoeveel het museum voor de ‘fles uit 1853’ heeft betaald.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: