Eerste kleurenfilm ontdekt in Brits museum

Bij het National Media Museum in Engeland is een kleurenfilm ontdekt die gemaakt is in 1901 of 1902. Het gaat daarmee om de oudst bekende kleurenfilm ter wereld.

Still uit de film

De film werd ontdekt in het archief van het museum in Bradford. Hij werd rond 1901 gemaakt door filmpionier Edward Turner. In de film zijn onder meer beelden te zien van marcherende soldaten, een papegaai en drie kinderen die naar een goudvissenkom kijken.

- advertentie -

Edward Turner had een truc bedacht zodat hij een kleurenfilm kon maken. Hij filmde door gekleurde filters en zorgde er vervolgens voor dat die kleuren op de juiste plekken werden geprojecteerd. Hierdoor ontstond de illusie van een kleurenfilm.

De film is vanaf volgende week in het Britse museum te zien. De BBC komt later deze maand met een documentaire over het werk van de filmpionier.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: