Dark
Light

Eeuwenoude kelder vol afval gevonden in Maarssen

Auteur:
1 minuut leestijd
Ivoren handvat gevonden in de resten van de kelder (Foto Gemeente Stichtse Vecht)

Bij een opgraving in Maarssen hebben archeologen een kelder vol afval gevonden met resten uit de periode 1675-1750. De vondst is interessant omdat deze informatie kan geven over het leven en de welstand van de bewoners van de boerderij waar de kelder onderdeel van uitmaakte.

De opgraving vond plaats aan de Zogweteringlaan, waar vorig jaar een boerderij in vlammen opging. Tijdens het onderzoek kon men de opeenvolging van bouwfasen van de boerderij vastleggen. In het vermoedelijke achterhuis of staldeel van de boerderij trof men een bakstenen kelder aan die was opgevuld met afval.

In de kelder zijn naar schatting duizenden fragmenten van aardewerk, steengoed, porselein, kleipijpen, glas, bot, hout, leer, metaal en zelfs eierschalen gevonden. Hierbij bevinden zich onder andere versierde handvatten van bestek (van hout en vermoedelijk ivoor) en een houten lepel. Ook is een lakenlood uit Leiden gevonden.

Foto gemaakt tijdens de opgraving (Gemeente Stichtse Vecht)
Foto gemaakt tijdens de opgraving (Gemeente Stichtse Vecht)

Daarnaast vonden de archeologen beschilderd en gegraveerd glas en veel resten die te maken hebben met het drinken van thee dat in die periode een luxeproduct was. Zo zijn er vele tientallen kopjes en schoteltjes van aardewerk en Chinees porselein gevonden en zelfs een fragment van een zeldzaam theepotje van zeer fijn gebakken rood aardewerk. Ook zijn er veel rookpijpen aangetroffen. De vondsten worden voorlopig in de periode 1675-1750 geplaatst.

Herenboeren

De archeologen stellen dat de aangetroffen luxegoederen erop wijzen dat sprake moet zijn geweest van herenboeren die duidelijk in welstand leefden. De vondsten worden in de komende periode door vrijwilligers gewassen, gepuzzeld en geplakt. Daarna worden ze aan het provinciaal depot voor bodemvondsten aangeboden en komen ze beschikbaar voor een eventuele tentoonstelling.

Ook interessant: Oude boerderijen en jonge boerenwijven
Overzicht van Boeken over boeren, boerderijen en landbouwgeschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×