Dark
Light

Floris Vos (1871-1943) – ‘Niet praten maar doen’

1 minuut leestijd
Floris Vos op een tekening van Willem van Schaik - wiki

De Middenpartij voor Stad en Land van Floris Vos leidde het protest tegen tolheffing voor automobilisten in de verkiezingsperiode van 1929.

Verkiezingsaffiche van de Middenpartij voor Stad en Land 1929
Verkiezingsaffiche van de Middenpartij voor Stad en Land 1929

‘Er is aan deze verkiezing zeer veel arbeid, geld en radio besteed, en het eind is, dat de zaak vrijwel blijft, zooals zij was’,

…schreef de Nieuw Rotterdamsche Courant op de dag na de verkiezingen van 1929. De uitslag liet inderdaad geen ingrijpende verschuivingen zien. De enige opschudding tijdens de saaie verkiezingstijd kwam van de nieuwopgerichte ‘Middenpartij voor Stad en Land’ (MSL), onder aanvoering van ’tolbestormer’ Floris Vos.

Melkfabriekdirecteur Vos leidde het protest tegen tolheffing voor automobilisten op de toen drukke weg tussen Amsterdam en het Gooi. Het ging hem vooral om de tol bij Muiden.

Een door Vos georganiseerde blokkade leidde tot lange files en veel publiciteit. In de campagne werd handig gebruik gemaakt van het toevallige feit dat de lijsttrekker van de Vrijheidsbond eveneens (I.H.J.) Vos heette.

‘De tollen weg! Elk die daar voor is: Stemt Vos, niet I.H.J., maar Floris’,

…zo schalde het op bijeenkomsten. De liberalen hadden er daadwerkelijk een concurrent bij. Vos kaapte een zetel bij zijn naamsgenoot weg, MSL’s enige zetel ooit.

×