Dark
Light

Gloria Vanderbilt (1924-2019) – Artieste en ‘dame van het parfum’

Het arme, rijke meisje…
Auteur:
2 minuten leestijd
Gloria Vanderbilt in 1959 (wiki)
Gloria Vanderbilt in 1959 (wiki)

Het parfum met haar naam is in Nederland nog altijd erg populair: Gloria Vanderbilt. Deze telg van de steenrijke Amerikaanse familie Vanderbilt, maakte ook naam als ontwerpster en televisiepersoonlijkheid. Ze was de moeder van auteur en nieuwspresentator Anderson Cooper.

Gloria vanderBilt No. 1 Eau de Toilette
Gloria vanderBilt No. 1 Eau de Toilette
Gloria Vanderbilt werd op 20 februari 1924 geboren, als enig kind van Reginald Claypoole Vanderbilt en diens tweede vrouw Gloria Morgan. Haar vader overleed toen ze nog maar vijftien maanden oud was. Samen met haar halfzus Cathleen Vanderbilt kreeg ze vervolgens een uitkering uit een fonds van 5 miljoen dollar.

Dit geld werd echter beheerd door Gloria’s moeder die er een wild leven van leidde. Uiteindelijk spande een tante, Gertrude Vanderbilt Witney, hierover een zaak aan. Gertrude won deze slepende zaak waardoor Gloria Vanderbilt onder haar voogdij kwam te staan. De strijd om de voogdij werd op de voet gevolgd door de pers, waardoor Gloria bij het grote publiek bekend werd als het “arme, rijke meisje”. En het proces werd in de media vaak “de rechtszaak van de eeuw” genoemd. Het grootste deel van haar jeugd leefde Gloria Vanderbilt uiteindelijk bij haar tante. Haar moeder kreeg nog wel een kleine toelage.

Bericht in de krant Het Vaderland van 3-11-1934 (Delpher)
Bericht in de krant Het Vaderland van 3-11-1934 (Delpher)

Huwelijken

Eenmaal volwassen zette Gloria onmiddellijk de toelage aan haar moeder stop. Zelf kreeg ze de beschikking over vier miljoen dollar. Ze reisde naar New York waar ze de artistieke Art Students League bezocht. In 1941 trouwde ze in Hollywood met de boekingsagent Pasquale DeCicco. Het huwelijk was geen lang leven beschoren. Al in 1945 gingen de twee uit elkaar. Nog datzelfde jaar hertrouwde Gloria met de bekende dirigent Leopold Stokowski. Uit dit huwelijk, dat tien jaar stand hield, werden twee kinderen geboren: Leopold Stanislaus “Stan” Stokowski (1950) en Christopher Stokowski (1952).

Gloria Vanderbilt in 1958 (LOC)
Gloria Vanderbilt in 1958 (LOC)
Na een zevenjarig huwelijk met regisseur Sidney Lumet trouwde de Amerikaanse in 1963 met auteur Wyatt Emory Cooper. Uit dit huwelijk werden nog twee zonen geboren: Carter Vanderbilt Cooper (1965-1988) en Anderson Cooper (1967). Laatstgenoemde zou naam maken als auteur en nieuwspresentator, onder meer bij CNN en ABC.

Parfumlijn van Gloria Vanderbilt

Vanaf de jaren zeventig brachten steeds meer mode-ontwerpers ook geurlijnen op de markt. Deze bleken vrij populair waardoor in de jaren tachtig en negentig ook talloze beroemdheden besloten eigen luchtjes te laten ontwikkelen. Gloria Vanderbilt was een van hen.

Artistieke carrière

De (financieel gezien) fortuinlijke Amerikaanse maakte ook kunstwerken, waarvan afbeeldingen onder meer werden afgedrukt op kaarten van Hallmark. Daarnaast ontwierp Vanderbilt onder meer porseleinen en glazen voorwerpen.

Vanaf de jaren zestig was ze vooral actief in de modewereld. Ze liet onder meer blauwe spijkerbroeken ontwerpen met haar naam op de achterzak en het logo van de zwaan. De spijkerbroekenlijn bestaat nog altijd. De naamsrechten op zowel de spijkerbroeken als het parfum deed Gloria Vanderbilt lang geleden echter al van de hand, waardoor ze persoonlijk niets meer met deze producten te maken heeft.

De Amerikaanse schreef meerdere boeken, waaronder erotisch getinte. In 2016 verscheen op HBO een twee uur durende documentaire over haar leven, getiteld Nothing Left Unsaid: Gloria Vanderbilt & Anderson Cooper. Gloria Vanderbilt verscheen zo nu en dan nog op televisie. Ook organiseerde ze af en toe tentoonstellingen. Ze overleed in 2019.

De parfumlijn van Vanderbilt
Boek: The World Of Gloria Vanderbilt

Eerbetoon aan Gloria Vanderbilt

×