De kerken van de Noord-Groningse dorpen Eenrum, Saaxumhuizen, Westernieland en Den Andel in Groningen krijgen komend jaar hun oorspronkelijke middeleeuwse namen terug. Dat meldt RTV Noord. Het besluit volgt meer dan vierhonderd jaar na de zogeheten Reductie van Groningen in 1594.
Tijdens deze historische gebeurtenis werd de regio protestants en verloren veel katholieke kerken hun namen. De Reductie van Groningen markeerde het einde van de Spaanse overheersing in de regio tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De stad en Ommelanden voegden zich bij de opstandige provincies, wat leidde tot een protestantse machtsbasis en de secularisatie van vele kerkgebouwen.
Ruim vierhonderd jaar na dato krijgen enkele kerken dus hun oorspronkelijke naam weer terug. De eerste kerk die zijn naam terugkrijgt staat in Eenrum. Op 20 januari aanstaande wordt de protestantse kerk omgedoopt tot Fabianus- en Sebastianuskerk. Historisch onderzoek wees in 2013 uit dat de kerk bij de bouw in de Middeleeuwen vernoemd werd naar deze twee heiligen. Eerder werd gedacht dat de namen slechts betrekking hadden op de klok, waarop hun namen te vinden zijn.
Naamdagen
De andere naamwijzigingen vinden in de loop van volgend jaar plaats. Op 25 juli wordt de kerk van Saaxumhuizen omgedoopt tot Jacobuskerk, op 15 augustus die van Westernieland tot Mariakerk en op 6 december krijgt de kerk van Den Andel zijn naam Nicolaaskerk terug. De data zijn gekozen op basis van de naamdagen van de betreffende heiligen.
De kerken zijn allemaal in de Middeleeuwen gebouwd, tussen de twaalfde en veertiende eeuw, enkele eeuwen nadat de katholieke missionarissen het christendom in Groningen verspreidden. De bouwwerken, vaak vernoemd naar heiligen, werden tijdens de Reformatie ontdaan van katholieke kenmerken zoals kruisen en heiligenbeelden.