Dark
Light

Geschiedenis van Spanje

De geschiedenis van Spanje gaat ver terug. Op deze pagina is een overzicht van artikelen over de veelbewogen Spaanse geschiedenis te vinden, overzichtelijk ingedeeld per tijdvak. Een groot deel van de artikelen is geschreven door Spanje-kenner Willem Peeters.

Klik hier voor recente berichten over de Spaanse geschiedenis


Spaanse geschiedenis per tijdvak

Direct naar: Oudheid en MiddeleeuwenSpanje als monarchie (1469-1931)OntdekkingsreizigersEerste en Tweede Spaanse RepubliekSpaanse burgeroorlogSpanje vanaf 1939


Huidige wapen van Spanje (wiki)
Huidige wapen van Spanje (wiki)
Uitgelichte artikelen

Boeken over de Spaanse geschiedenisSpanje in de oudheid en de Middeleeuwen

In de prehistorie was het grondgebied van het huidige Spanje het laatste toevluchtsoord van de neanderthalers en herbergde het de cro-magnonmensen – onze voorouders. Later vestigden zich hier de handeldrijvende Foeniciërs en Grieken en vochten de Carthagers er met de Romeinen de Tweede Punische oorlog uit. Na de Romeinen namen de Visigoten bezit van het Iberisch schiereiland, op hun beurt gevolgd door de Moren, waarna een culturele bloeitijd aanbrak.

Boek:Spanje als monarchie (1469-1931)

In de geschiedenis van Spanje hebben huwelijken tussen leden van koninklijke families altijd een grote rol gespeeld om hun macht te vergroten. Het meest spectaculaire voorbeeld van een dergelijke machtsuitbreiding is het huwelijk van Isabel I de Castilla met Fernando II de Aragón in 1469. Door deze echtverbintenis werden de twee grote rijken op het Iberisch schiereiland aan elkaar geklonken en ontstond het moderne Spanje.

Artikelen:

Vorsten en belangrijke personen:De ontdekkingsreizigers, Spanje als wereldrijk (1492-1898)

Na de ‘ontdekking’ in 1492 van Amerika door Colombus werden in hoog tempo de Caraïbische eilanden gekoloniseerd en gingen de kolonisatoren druk op zoek naar een doorvaart vanaf de Caraïbische Zee naar de Zuidzee. Ook wilden ze graag het christelijk geloof verspreiden en konden ze rijkdommen die ze vonden goed gebruiken om oorlogen te bekostigen.


De eerste en tweede Spaanse Republiek

De Eerste Spaanse Republiek ontstond tijdens de zogeheten revolutionaire jaren (het Sexenio Revolucionario) en duurde van 1868 tot 1874. Na een monarchie en een dictatuur begon in 1931 de tweede Spaanse republiek die standhield tot de Spaanse burgeroorlog (1936).

Kopstukken:Geschiedenis van de Spaanse burgeroorlog (1936-1939)

De Spaanse Burgeroorlog was een gewapend conflict tussen enerzijds monarchisten en militairen en anderzijds links-revolutionaire krachten die met het verleden wilden afrekenen. Hierbij werden de militairen onder meer gesteund door nazi-Duitsland.

Hoofdartikel: De Spaanse Burgeroorlog

Artikelen:

BoekSpanje vanaf 1939

Na de Spaanse burgeroorlog werd een Spanje een dictatuur onder leiding van generaal Francisco Franco. Deze herstelde de monarchie mondjesmaat. Toen hij stierf in 1975 werd Juan Carlos I uitgeroepen tot koning van Spanje. Deze herstelde vervolgens de democratie.

Klik hier voor recente berichten over de Spaanse geschiedenis
Overzicht van boeken over de Spaanse geschiedenis

×