Dark
Light

Grote verzameling Olympische Spelen 1928 geveild

Collectie bijeengebracht door Jaco Treurniet
Auteur:
1 minuut leestijd
Poster van de Olympische Spelen van 1928
Poster van de Olympische Spelen van 1928

Aankomende vrijdag wordt een bijzondere verzameling over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam geveild. De verzameling is bijeengebracht door de 81-jarige Jaco Treurniet.

In 1928 was Amsterdam gaststad van de Olympische Zomerspelen. Het is de enige keer dat het mondiale sportevenement in Nederland werd gehouden. Tijdens de editie in Amsterdam werd voor het eerst de olympische vlam aangestoken. Dit werd toen nog niet gedaan door een bekende sporter, maar door een medewerker van het plaatselijke gasbedrijf.

In 1928 werd voor het eerst de Olympische vlam ontstoken. De vlam werd aangestoken door een medewerker van het gasbedrijf
In 1928 werd voor het eerst de Olympische vlam ontstoken. De vlam werd aangestoken door een medewerker van het gasbedrijf

De afgelopen veertig jaar verzamelde Jaco Treurniet zoveel mogelijk objecten die herinneren aan de Olympische Spelen van 1928. Eigenlijk wilde hij dat zijn collectie bijeen zou blijven. Toen duidelijk werd dat de collectie niet in zijn geheel verkocht kon worden, werd besloten de verzameling dan maar stuk voor stuk te veilen.

De komende dagen zijn zo’n duizend objecten te bewonderen bij het veilinghuis in IJsselstein, van entreekaartjes tot medailles en van glaswerk tot originele posters en speldjes. De opbrengst van de veiling wordt geschat op zo’n 100.000 euro.

Houten klomp met handetekeningen van Amerikaanse sporters (MPO Auctions)
Houten klomp met handtekeningen van Amerikaanse sporters (MPO Auctions)

Klompen

Tijdens de Spelen in Amsterdam verschenen er ook een flink aantal ‘herinnerings-klompen’ op de markt. Daarvan bevinden zich er ook een heel aantal in de collectie van Treurniet. Eén klomp springt eruit omdat daar een groot aantal handtekeningen en namen van Amerikaanse deelnemers op zijn te vinden, waaronder die van de gouden medaille winnaars Johnny Weissmuller, Allie Morrison en Johnny Kuck.

×