Dark
Light

Amsterdam

Amsterdam, hoofdstad van Nederland. Betekent 'dam in de Amstel'. De eerste schriftelijke vermelding van het toen nog Aemstelledam genoemde dorp was in 1275, toen op 27 oktober graaf Floris V van Holland de bewoners tolvrijheid verleende. Artikelen over de geschiedenis van Amsterdam en historisch en museaal nieuws gerelateerd aan Amsterdam. Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Amsterdam
Cor Jaring - Buurtfotografie Oostelijke Eilanden (Stadsarchief)

Buurtgezichten en havenportretten van Cor Jaring

Cor Jaring verwierf bekendheid als dé fotograaf van de tegenbewegingen in het Amsterdam van de jaren zestig en zeventig. Ter gelegenheid van zijn tiende sterfdag toont het Scheepvaartmuseum in Amsterdam binnenkort tientallen buurtgezichten en havenportretten. Op de foto’s zijn plekken te zien die Jaring vormden als fotograaf.
2 minuten leestijd
Zicht op de Marokkaanse kustplaats Salé

Jonge Amsterdammers verdwenen in slavernij

Van de duizenden Nederlanders die door kapers als buit op Noord-Afrikaanse slavenmarkten werden verkocht, waren velen afkomstig uit Amsterdam. Als slaven riepen ze de overheden te hulp. Die deden echter weinig voor hen. Nederlandse slaven waren voor hun vrijlating op verwanten en vrienden aangewezen.
5 minuten leestijd
Gesigt op de huizen staande op den Dam naast de groote Vismarkt, tegenover het stadhuis. Stadsarchief Amsterdam

Amsterdam in de zeventiende eeuw

We weten veel over Amsterdam in de vroegmoderne periode, grofweg van 1500 tot 1800. ‘Vroegmodern’ is voor Amsterdam zeer toepasselijk, want de stad was er met veel ontwikkelingen vroeg bij. Al in 1669 kwam de eerste straatverlichting. De uitbreidingen van de stad in de zeventiende eeuw golden elders in de wereld als hét voorbeeld van nieuwe ordelijke stedenbouw.
7 minuten leestijd
Still uit de film Publieke Werken

Halsstarrige behoudzucht en megalomane uitbreidingsdrift

Ze waren me eigenlijk nooit speciaal opgevallen, die twee malle huisjes die in de gevel van het Victoriahotel in Amsterdam opgenomen zijn. Pas toen ik de roman 'Publieke werken' van Thomas Rosenboom gelezen had, fietste ik er speciaal heen om die bizarre situatie eens goed te bekijken. Eén huisje is laag, het telt maar twee verdiepingen, het lijkt wel alsof
5 minuten leestijd
Jodenbuurt in Amsterdam, 1889, Eduard Alexander Hilverdink

Mokum, bijnaam van Amsterdam (én veel andere steden)

Algemeen bekend is dat Mokum de bijnaam is van Amsterdam. Eigenlijk is het een wat nietszeggende bijnaam. Mokum is namelijk afgeleid van het Jiddische woord mokem, dat niet veel meer betekent dan ‘plaats’ of ‘stad’. Minder bekend is dat verschillende andere Nederlandse steden met een relatief grote joodse gemeenschap vroeger ook werden aangeduid met Mokum.
2 minuten leestijd
1 2 3 31

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×