Dark
Light

Amsterdam

Amsterdam, hoofdstad van Nederland. Betekent 'dam in de Amstel'. De eerste schriftelijke vermelding van het toen nog Aemstelledam genoemde dorp was in 1275, toen op 27 oktober graaf Floris V van Holland de bewoners tolvrijheid verleende. Artikelen over de geschiedenis van Amsterdam en historisch en museaal nieuws gerelateerd aan Amsterdam. Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Amsterdam
De windvaan op de koepel van het Paleis op de Dam

Windvaan Koninklijk Paleis Amsterdam wordt gerestaureerd

Begin volgende week wordt de windvaan van het dak van het Koninklijk Paleis in Amsterdam verwijderd voor restauratie. Het afnemen van de windvaan op het hoogste punt van het voormalig stadhuis van Amsterdam markeert de start van het groot onderhoud aan het dak van het rijksmonument.
1 minuut leestijd
Plan voor Barcelona van Rovira i Trias

Een kleine zwerftocht door de geschiedenis van de stedenbouw

Nederzettingen kunnen uitgroeien tot steden, die bescherming verdienen tegen de buitenwereld. Er verschijnen omwallingen en muren. Het kanon schiet deze aan flarden en dus worden stevige bolwerken gebouwd. Later worden steden opengegooid omdat zij uit hun voegen barsten. Met name in de negentiende eeuw krijgen zij te maken met een bevolkingsexplosie ten gevolge van de industrialisatie.
10 minuten leestijd
Cor Jaring - Buurtfotografie Oostelijke Eilanden (Stadsarchief)

Buurtgezichten en havenportretten van Cor Jaring

Cor Jaring verwierf bekendheid als dé fotograaf van de tegenbewegingen in het Amsterdam van de jaren zestig en zeventig. Ter gelegenheid van zijn tiende sterfdag toont het Scheepvaartmuseum in Amsterdam binnenkort tientallen buurtgezichten en havenportretten. Op de foto’s zijn plekken te zien die Jaring vormden als fotograaf.
2 minuten leestijd
Zicht op de Marokkaanse kustplaats Salé

Jonge Amsterdammers verdwenen in slavernij

Van de duizenden Nederlanders die door kapers als buit op Noord-Afrikaanse slavenmarkten werden verkocht, waren velen afkomstig uit Amsterdam. Als slaven riepen ze de overheden te hulp. Die deden echter weinig voor hen. Nederlandse slaven waren voor hun vrijlating op verwanten en vrienden aangewezen.
5 minuten leestijd
Gesigt op de huizen staande op den Dam naast de groote Vismarkt, tegenover het stadhuis. Stadsarchief Amsterdam

Amsterdam in de zeventiende eeuw

We weten veel over Amsterdam in de vroegmoderne periode, grofweg van 1500 tot 1800. ‘Vroegmodern’ is voor Amsterdam zeer toepasselijk, want de stad was er met veel ontwikkelingen vroeg bij. Al in 1669 kwam de eerste straatverlichting. De uitbreidingen van de stad in de zeventiende eeuw golden elders in de wereld als hét voorbeeld van nieuwe ordelijke stedenbouw.
7 minuten leestijd
1 2 3 31
×