Dark
Light

Sportgeschiedenis

Berichten over de sportgeschiedenis. Van de geschiedenis van het voetbal tot bijzondere momenten uit de geschiedenis van de Olympische Spelen. Op deze pagina plaatsen we daarnaast berichten over nieuwe historische sportboeken. Boekenrubriek: Sportgeschiedenis
Hélène Dutrieu tijdens een 'vlucht'' per fiets

Hélène Dutrieu, de onversaagde ‘menselijke pijl’

Schoenmaat 35, 45 kilo, amper anderhalve meter: één brok durf, moed, koppigheid, doorzettingsvermogen, vermetelheid, wilskracht… Hélène Dutrieu (1877-1961), een Belgische sportvrouw die bakens verlegde: wielrenster, wereldkampioene, mogelijks de allereerste vrouwelijke pilote, autoracester, actrice, model, zakenvrouw… Waarom is die wonderbaarlijke waaghals zo ongekend en wanneer komt er eindelijk een film?
9 minuten leestijd
Sprintende wielrenners, op weg naar de meet

De meet – Bijnaam voor de finishlijn

Als een wielrenner "met het snot voor ogen" na een lange etappe zijn wiel over de finishlijn duwt, wordt ook wel gezegd dat hij "de meet" heeft bereikt. Hiermee wordt dus de finishlijn bedoeld. Oorspronkelijk is het woord "meet" afkomstig van het knikkerspel. En opvallend genoeg ging het dan niet om de plek waar men eindigde, maar juist om de
2 minuten leestijd
Stadion voorafgaand aan een Champions League-duel

Lijst met winnaars van de Champions League

De Champions League is dé hoofdprijs van het Europese clubvoetbal. In de jaarlijkse clubcompetitie nemen de beste Europese clubs het tegen elkaar op en wordt gestreden om de zogenoemde ‘cup met de grote oren’ (officieel: Coupe des Clubs Champions Européens). Én om enorme zakken geld.
3 minuten leestijd
Samuel Sanchez tijdens de beklimming van de Cauberg - Amstel Gold Race 2014

Lijst van winnaars van de Amstel Gold Race (1966-2023)

De Amstel Gold Race, de enige wielerklassieker van Nederland, wordt al sinds 1966 verreden. De koers voert de deelnemers over een groot aantal Limburgse heuvels en eindigt na veel draaien en keren op de Rijksweg bij Vilt (Valkenburg). De klassieker is in de loop der tijd door een groot aantal verschillende renners met uiteenlopende nationaliteiten gewonnen.
2 minuten leestijd
1 2 3 30

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.789 actieve abonnees)

"Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'."

Steun ons ook

×