Dark
Light

Herdenkingsmunt ter ere van 200 jaar De Nederlandsche Bank

Auteur:
1 minuut leestijd

Herdenkingsmunt ter ere van 200 De Nederlandsche Bank (KNM)
Herdenkingsmunt ter ere van 200 De Nederlandsche Bank (KNM)
De Nederlandsche Bank bestaat precies tweehonderd jaar. Ter gelegenheid van dat feit is donderdag een speciale herdenkingsmunt van 5 euro geslagen. De eerste munt werd geslagen door DNB-president Klaas Knot.

De Nederlandsche Bank werd in 1814 opgericht door koning Willem I. Het was een van zijn eerste regeringsdaden. De kersverse koning vond dat Nederland een nationale bank nodig had. Door kredietverlening moest die bank de Nederlandse economie weer op de been helpen en door de uitgifte van bankbiljetten moest de instelling zorgen voor een uniform ruilmiddel.

De gulden werd de eenheidsmunt en geslagen in Utrecht. In Amsterdam ontfermde DNB zich over de munt in bankbiljettenvorm. Koning Willem legde de taken van de bank vast en bepaalde dat DNB als enige bank in Nederland bankbiljetten mocht uitgeven én kredieten verlenen.

In de loop der tijd ontwikkelde DNB zich van particuliere kredietverschaffer tot onderdeel van het Europees Stelstel van Centrale Banken en toezichthouder op alle financiële instellingen.

Herdenkingsmunt ter ere van 200 jaar ‘De Nederlandsche Bank’:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Ook interessant

×