Het grootste panorama ter wereld

Grand Panorama of a Whaling Voyage Round the World

In 1848 maakten Benjamin Russell en Caleb Purrington een enorm panorama: Whaling Voyage Round the World. Het schilderij, dat op rollen bewaard wordt, is maar liefst 388 meter lang en 2,6 meter hoog. Het New Bedford Whaling Museum in Massachusetts heeft het bijzondere kunstwerk recent voor duizenden dollars laten restaureren. Nu het werk klaar is, is alleen de vraag waar het panorama vertoond kan worden…

Medewerker van het museum bij het panorama (New Bedford Whaling Museum)
Medewerker van het museum bij het panorama (New Bedford Whaling Museum)
Het beroemdste panorama van Nederland is Panorama Mesdag. Dit werk, te zien in Den Haag, toont een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Met een omtrek van 120 meter is het een groot panorama, maar nog veel kleiner dan het panorama in het Amerikaanse New Bedford.

Het panorama van Russell en Purrington werd gemaakt tijdens de hoogtijdagen van de Amerikaanse walvisvaart. In de negentiende eeuw, toen panorama’s populair waren om verhalen mee te vertellen, reisde het werk door de Verenigde Staten om het publiek voor te lichten over de walvisvangst. Een deel van het werk was in 1964 bijvoorbeeld te zien op de New York World’s Fair. Het panorama is recent gerestaureerd, maar of het binnenkort ook in zijn geheel ergens te zien zal zijn is de vraag. Het walvismuseum in New Bedford is momenteel op zoek naar een geschikte locatie om het enorme werk te exposeren. De restauratie kostte maar liefst 400.000 dollar. De laatste keer dat het werk in zijn geheel te zien was, was 1969.

Bekijk ook: Documentaire over het panorama
Boek: Geschiedenis van de Noordse Compagnie (1614-1642)

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: