Dark
Light

Historische boerenschouw gevonden in Strijen

Auteur:
1 minuut leestijd
De boerenschouw wordt boven water gehaald in het havenkanaal de Keen in Strijen
De boerenschouw wordt boven water gehaald in het havenkanaal de Keen in Strijen (Waterschap Hollandse Delta)

Tijdens een onderzoek in een oud havenkanaal bij het dorp Strijen (Zuid-Holland) is onverwachts een historische boerenschouw boven water gehaald. Dergelijke platte schuiten, met een lengte van vijf tot zeven meter, werden in poldergebieden met veel sloten vroeger veel gebruikt als vervoermiddel om bij akkers en weilanden te komen.

In opdracht van Waterschap Hollandse Delta werd recent onderzoek gedaan in het havenkanaal. Men was eigenlijk op zoek naar munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind van de oorlog lag Strijen namelijk in de frontlinie tussen de Duitse bezetter en oprukkende geallieerde troepen uit het zuiden. Maritiem ecoloog Arent Vos is opgetogen over de vondst:

Het is echt een prachtig vaartuig dat vroeger veel werd gebruikt in de Zuid-Hollandse polders. Het is dus representatief voor de geschiedenis daar. En dit exemplaar is nog puntgaaf.

De onderzoeker denkt dat de schuit tussen de honderd en honderdvijftig jaar oud is. Het waterschap laat de boerenschouw restaureren en conserveren, zodat deze in goede staat blijft. Intussen zoekt de dienst een definitieve bestemming. Gedacht wordt aan museum Hoeksche Waard in Heinenoord.

De boerenschouw is ingepakt en wordt over binnenkort gerestaureerd.
De boerenschouw is ingepakt en wordt over binnenkort verder onderzocht. (Waterschap Hollandse Delta)
×