Artikelen gerelateerd aan de maritieme geschiedenis. Van ontdekkingsreizigers, tot duikboten en van zeeslagen tot zeeschepen en historische uitdrukkingen gerelateerd aan de scheepvaart.
Een trireem (of triรซre) was een type oorlogsschip dat in de oudheid werd gebruikt, met name door de oude Grieken en later door de Romeinen. Het woord โtrireemโ komt van het Griekse trieres, wat โdrie roeiersโ betekent.
Het is precies driehonderdvijftig jaar geleden dat de Zeeslag bij Kijkduin plaatsvond op 21 augustus 1673. Om te begrijpen wat er die dag gebeurde moeten we eerst een jaar terug in de tijd.
Voor de kust van Civitavecchia, een havenstad ongeveer zeventig kilometer ten noordwesten van Rome, hebben archeologen het wrak van een Romeins koopvaardijschip ('oneraria') gevonden. Volgens de archeologen dateert het schip uit de eerste of tweede eeuw na Christus en had het een totale lengte van ruim twintig meter.
In het zuiden van Bretagne, aan de kust van het departement Morbihan, veranderde in de achttiende eeuw een moeraslandschap in een bloeiende stad: Lorient. Het was de wieg van de Franse Oost-Indische Compagnie, een door Lodewijk XIV (1638-1715) gerealiseerd koloniaal handelsproject.
De Uruguayaanse president Luis Lacalle Pou maakte recent bekend een bronzen adelaarsbeeld dat ooit op een oorlogsschip van de naziโs stond om te gaan smelten tot vredesduif. Na kritiek van enkele politieke partijen en culturele instellingen ziet de president hier nu echter van af.
Gedurende de oorlogsjaren leverde de koopvaardij een grote bijdrage aan de geallieerde strijd tegen nazi-Duitsland. Zo speelden Nederlandse schepen bijvoorbeeld een rol bij het transport van troepen en materieel voor de geallieerde oorlogvoering.
Wie overstag gaat, verandert van mening of positie. Een persoon kan bijvoorbeeld na lang aandringen besluiten een compleet ander standpunt in te nemen of iets doen wat hij of zij aanvankelijk helemaal niet van plan was.
De ontdekking van de rijke schatten uit het zogeheten Palmhoutwrak bij Texel zorgde de afgelopen jaren voor aardig wat problemen of uitdagingen. Een lid van de duikclub verzucht in de documentaire: "Het wrak is een vloek geworden".
Al lang voor de aanleg van het Panamakanaal was er in Panama een belangrijke handelsverbinding tussen beide kusten: de Camino Real. Sinds enige tijd zijn hiervan weer delen begaanbaar.
Het Rotterdamse metrostation Leuvehaven wordt komende week omgebouwd tot een soort expositieruimte. Op de wanden van het station zullen vijfentwintig grote fotoโs van scheepsmodellen uit de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam getoond.
Deze week is videomateriaal uit 1986 vrijgegeven met daarop beelden van de Titanic, het beroemde 'onzinkbare schip' dat in 1912 na een aanvaring met een ijsschots in de Atlantische Oceaan verging. Sommige delen van de tachtig minuten lange video waren al wel eerder te zien, bijvoorbeeld in documentaires, maar er zit ook veel onbekend materiaal tussen.
Een tot nog toe onbekend beschermd scheepswrak voor de kust van Sussex in Engeland is recent geรฏdentificeerd. Het blijkt te gaan om het zeventiende-eeuwse Nederlandse oorlogsschip 'Klein Hollandia'.
Vandaag, vrijdag 13 januari is het elf jaar geleden dat het cruiseschip Costa Concordia op een rots liep waardoor er een scheur van 70 meter ontstond aan de linkerzijde van het schip. Het schip kapseisde en 32 mensen kwamen om het leven.
Op 17 september 1996 strandde een Noord-Koreaanse spionage-onderzeeรซr voor de kust van Zuid-Korea. De zesentwintig bemanningsleden gingen aan land. Zuid-Korea sloeg groot alarm en begon klopjacht naar de aangespoelde Noord-Koreaanse bemanningsleden.
Recent zijn resten gevonden van de Phoenix, een stoomschip vol Nederlandse emigranten dat op 21 november 1847 verging op Lake Michigan, een van de vijf Grote Meren in het noorden van de Verenigde Staten.
De jurk is over het hele oppervlak bedekt met zilveren versieringen. Deze bestaan uit kleine zilveren plaatjes, die in de vorm van liefdesknopen in het zijde zijn geweven in een herhalend patroon van in elkaar geknoopte harten.
Het kleinste kamertje van het huis, een plek waar je je even terug kan trekken. Een plek waar niks en niemand je stoort, tenzij je er je smartphone gebruikt... Privacy op de plee, hoe ging dat bij de VOC?
De Zeeuwse Boekenprijs van dit jaar is gewonnen door emeritus-hoogleraar Dirk Kolff. Hij ontving de prijs voor zijn boek Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd.