Dark
Light

Historische treinergernissen

1 minuut leestijd
Prachtig stationnetje in Uden, lijn Boxtel-Wesel
Prachtig stationnetje in Uden, lijn Boxtel-Wesel

Tegenwoordig klaagt men steen en been over de misstanden bij de NS. Gladde sporen, rond dwarrelende blaadjes en aanrijdingen veroorzaken veelvuldige vertragingen. Ook begin twintigste eeuw waren de klachten over de spoorwegen niet van de lucht. Wat dacht je van kiezels op het spoor, snikhete wagons en urenlange vertragingen?

Kwajongens

Koperdiefstal is geregeld in het nieuws, maar ook vroeger waren er kwajongens die het materieel saboteerden. Zo legden in 1936 enkele bengels een ‘groot partij kiezelsteenen’ op de rails. Gelukkig kon de opmerkzame machinist uit Berkel-Enschot zijn trein op tijd stoppen.

'Kiezelsteenen' op het spoor!
‘Kiezelsteenen’ op het spoor!

Totale ontreddering

Niet alleen vervelende knaapjes, maar ook ontbrekend materiaal en de slechte organisatie waren debet aan verschillende ergernissen. De kolen die vroeger werden gebruikt voor stoomtreinen zouden van onvoldoende kwaliteit zijn.

De spoorwegdienst in 1921: totaal ontredderd!
De spoorwegdienst in 1921: totaal ontredderd!

Bovendien werden machinisten slecht voorbereid op hun trajecten. Sommigen reden zelfs stations voorbij, omdat ze de plaatsen niet kenden! Een zekere machinist, zo vertelt het Boxmeers Weekblad, stond gedurende een rit van vier uur voortdurend met de schroevendraaier in de hand, om telkens de losgeraakte schroeven vast te draaien! De auteur van dit artikel roept dan ook op tot een ‘ernstig onderzoek’ naar de Nederlandse Spoorwegen.

Stikheet!

Met het warme weer van de afgelopen maanden zal het vast wel eens voorgekomen zijn dat de zweetdruppels op je voorhoofd parelden in een trein, waarvan de airco het had begeven. In 1925 had men uiteraard nog nooit van zoiets als een airco gehoord, maar toch was men niet blij met die hitte.

BW 1925 trein hitte

Raampjes werden opengeschoven om nog enigszins koelte in de wagon te krijgen. Een lastige ‘spelbreekster’ klaagt over de ’trek’ of ’tocht’ die dat zou veroorzaken en gebiedt: ‘Meheer, doe U ’t raampje dicht!’ Het antwoord van deze meneer is verrassend, lees bovenstaand gedicht maar…

~ Lisette KuijperBHIC

DVD: 175 Jaar Spoorwegen In Nederland

BHIC


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×