Allereerste Sprinter verhuist naar Spoorwegmuseum

De NS neemt na zesenveertig jaar afscheid van de eerste Sprinter die in Nederland heeft gereden. De trein is inmiddels verouderd en wordt vervangen door een nieuwe Sprinter. Afgelopen week werd de oorspronkelijke Sprinter voor het laatst ingezet, op de lijn Zwolle – Utrecht.

Het gevecht om het Open Havenfront van Amsterdam

In 1842 beschikt Amsterdam over twee stations. Een aan de westkant, het begin van de spoorlijn naar Haarlem en een aan de zuidoostkant van waaruit de treinen vertrekken richting Utrecht. In 1860 komt de Wet op de Staatsspoorwegen tot stand die voorziet in de aanleg van een lijn van Den

Rookpaal is nu museumstuk

Roken op treinstations en perrons is niet meer toegestaan. De afgelopen maanden heeft spoorbeheerder ProRail alle resterende rookpalen van de perrons verwijderd. De rookpaal is nu dus een museumstuk. Letterlijk. ProRail en NS hebben de laatste rookpaal namelijk aan het Spoorwegmuseum in Utrecht geschonken.

De NS in oorlogstijd

Vrijwel direct na de inval van de Duitsers in mei 1940 sloot de NS een ‘loyaal samenwerkingscontract’ met de Duitse bezetter. Daarmee hoopte het bedrijf relatief autonoom te kunnen blijven opereren onder het Duitse bewind.

Een kijk op het spoorwegstation Brussel-Centraal

Dagelijks lopen meer dan honderdduizend pendelaars gehaast en achteloos het treinstation Brussel-Centraal in en uit zonder oog voor deze architecturale parel of weet te hebben van de turbulente geschiedenis van dit bijzondere gebouw.

De treinkaping bij De Punt (23 mei – 11 juni 1977)

Negen gewapende Zuid-Molukkers kaapten op 23 mei 1977 de intercity Assen-Groningen, ter hoogte van het Drentse dorp De Punt. Op 11 juni 1977 werd de kaping beëindigd, na een beschieting door de bijzondere bijstandseenheid (BBE) en een bestorming door Mariniers, gesteund door de Koninklijke Luchtmacht. Bij deze bevrijdingsactie kwamen acht

NS wordt partner Nationaal Holocaust Museum

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat een partnerschap aan met het Nationaal Holocaust Museum in oprichting in Amsterdam. Het bedrijf levert een bijdrage door onder andere archiefmateriaal, historische voorwerpen en bij NS bekende verhalen van medewerkers en slachtoffers beschikbaar te stellen.

Railpocket conducteurs vanaf nu museumstuk

Tot in de jaren negentig hadden alle conducteurs van de NS een zware tas bij zich, met daarin dikke spoorboeken vol reisinformatie. Had een reiziger een vraag over een bepaald traject, dan kon de conducteur hen zo van dienst zijn. In 1996 kwam aan dit gesleep een eind toen de

1 2 3 5