Dark
Light

Spoorweggeschiedenis

Geschiedenis van de trein en de (Nederlandse) spoorwegen. Een algemeen artikel over de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen vind je hier. Aanbevelenswaardig zijn verder de artikelen van Arjan den Boer van retours.
Koninklijke Rijtuig in 2013

Koninklijk Rijtuig gaat na 160 jaar met pensioen

In de loop van dit jaar komt er een einde aan de inzet en het beheer van de zogeheten Koninklijke Trein. Het huidige koninklijke rijtuig wordt deze maand nog gebruikt voor een staatsbezoek aan België, maar verhuist daarna naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Volgens de NS is de trein is aan het einde van haar levensduur en daarom toe aan
Oude stoomlocomotief in San Jose, Costa Rica

Costa Rica, rijk dankzij een spoorlijn

Costa Rica is een klein, maar veelzijdig land in Midden-Amerika. In het hart van de centrale vallei ligt de hoofdstad San José. Van daaruit kijkt men uit over een tropisch paradijs, dat echter pas toegankelijk werd na de aanleg van een spoorlijn.
Façade van Amsterdam CS

Station Amsterdam Centraal, de toegangspoort van Amsterdam

De bouw en ontwikkeling van het Centraal Station van Amsterdam beïnvloedt de stad en andersom. De niet meer weg te denken toegangspoort tot het centrum van de stad is vanaf de oplevering van het door Pierre Cuypers ontworpen gebouw in 1889 een gezichtsbepalend vervoersknooppunt. In de afgelopen honderddrieëndertig jaar is er veel veranderd in en rond het station.
Centraal Station van Amsterdam met op de voorgrond het Open Havenfront, 1897

Het gevecht om het Open Havenfront van Amsterdam

In 1842 beschikt Amsterdam over twee stations. Een aan de westkant, het begin van de spoorlijn naar Haarlem en een aan de zuidoostkant van waaruit de treinen vertrekken richting Utrecht. In 1860 komt de Wet op de Staatsspoorwegen tot stand die voorziet in de aanleg van een lijn van Den Helder naar Amsterdam. Deze drie lijnen dienen op een of
Rookpaal op NS-station in Amsterdam

Rookpaal is nu museumstuk

Roken op treinstations en perrons is niet meer toegestaan. De afgelopen maanden heeft spoorbeheerder ProRail alle resterende rookpalen van de perrons verwijderd. De rookpaal is nu dus een museumstuk. Letterlijk. ProRail en NS hebben de laatste rookpaal namelijk aan het Spoorwegmuseum in Utrecht geschonken.
1 2 3 6