Iemand kapittelen – Betekenis van de uitdrukking

/
1 minuut leestijd
Iemand kapittelen - Betekenis van de uitdrukking
Iemand kapittelen - Betekenis van de uitdrukking

Wie gekapitteld wordt, wordt even streng toegesproken. Een ander wijst deze persoon bijvoorbeeld op zijn tekortkomingen of laat weten dat een bepaalde visie absoluut niet deugt. Waar komt de uitdrukking ‘iemand kapittelen’ eigenlijk vandaan?

De herkomst van deze uitdrukking vinden we in de Katholieke Kerk. Een kapittel is de benaming voor een gemeenschap of bestuurscollege, vaak verbonden aan een kathedraal of klooster. Tijdens bijeenkomsten van deze colleges wordt vaak een hoofdstuk uit de Bijbel voorgelezen. Zo’n hoofdstuk noemde men vroeger ook wel een ‘kapittel’. Monniken werden tijdens dergelijke bijeenkomsten vaak streng toegesproken door hun meerdere en zo ontstond de uitdrukking ‘iemand kapittelen’.

Kappittelbankje

Vroeger gebruikte men ook wel de uitdrukking “Op het kappittelbankje moeten gaan zitten”, voor mensen die een verdiend (verbaal) pak slaag kregen. Het kapittelbankje was vroeger namelijk de plek waar monniken hun zonden moesten belijden en waar men moest plaatsnemen als een meerdere een bepaalde straf over hen uitsprak.

Ook interessant: Iemand hekelen
Lijst van historische uitdrukkingen
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties