IJzers in het vuur hebben – Herkomst en betekenis

Een smid heeft vaak meerdere ijzers in het vuur
Een smid heeft vaak meerdere ijzers in het vuur (CC0 - Pixabay - Pixelpower-01)

Als een bepaald plan mislukt, maar je hebt nog meerdere opties lopen dan kan je bijvoorbeeld zeggen dat je nog verschillende “ijzers in het vuur” hebt. Deze uitdrukking verwijst naar het oude ambacht van de smid, die zijn ijzers immers ook vaak in het vuur moest houden.

Voordat een smid ijzer kan bewerken, moet hij de objecten geregeld verhitten in het vuur. Om lekker door te kunnen werken gebeurt dan ook geregeld dat een smid alvast meerdere ijzers in het vuur houdt. Wanneer hij aan het ene stuk ijzer werkt, wordt een ander stuk alvast opgewarmd. De smid heeft dus meerdere ijzers in het vuur. In figuurlijke zin kreeg dit zo de betekenis van ‘meerdere opties hebben’.

Overzicht van historische uitdrukkingen en spreekwoorden
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bekijk meer over:

Taalgeschiedenis

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: