Dark
Light

Dit is een heet hangijzer

Auteur:
1 minuut leestijd
Heet hangijzer boven de haard - cc
Heet hangijzer boven de haard - cc

Als iets een “heet hangijzer” is, dan hebben we het doorgaans over netelige kwesties en moeilijke onderwerpen waar veel discussie over bestaat. Soms is het maar beter dergelijke onderwerpen te mijden. Wat is eigenlijk de herkomst van deze bekende uitdrukking?

Hangijzers werden vroeger gebruikt bij het haardvuur. Men kon bijvoorbeeld pannen aan de ijzeren ringen hangen, zodat deze warm bleven. Door de geleiding werden de ringen zelf uiteraard ook heet. Wie slim was, pakte de hete hangijzers in de keuken dan ook niet met de blote handen vast.

Tot ver in de negentiende eeuw kon men de hangijzers in de keukens aantreffen. Door de komst van kachels en fornuizen verdwenen ze uiteindelijk. Maar in de taal is het “hete hangijzer” blijven bestaan.

Lijst van historische uitdrukkingen en gezegden
Overzicht van boeken over de (Nederlandse) taalgeschiedenis

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×