John Lowe en de allereerste 9-darter op televisie

Het gooien van een ‘perfecte leg’ is iets bijzonders voor darters. Wel zo leuk dus als er een televisiecamera bij is, als het je eens lukt om een leg van 501 punten met negen darts uit te gooien. In 1984 was het televisiekijkend publiek voor het eerst getuige van een 9-darter. Deze perfecte leg werd op 13 oktober gegooid door de Britse darter John Lowe, tijdens de World Matchplay.

Bekijk hoe John Lowe zijn ‘perfecte leg’ gooit

Old Stoneface

John Lowe wordt beschouwd als een van de beste darters aller tijden. En natuurlijk niet alleen omdat hij in 1984 een 9-darter gooide, al was dat natuurlijk wel een bijzondere gebeurtenis. Lowe verdiende er destijds 100.000 pond extra mee. De Britse darter, bijgenaamd The Legend en Old Stoneface, schreef elk groot darttoernooi op zijn naam en boekte in zijn carrière in totaal meer dan duizend toernooizeges. Het zou tot 1990 duren voor er weer een 9-darter werd gegooid tijdens een televisietoernooi. Die werd toen op de Embassy gegooid door de Amerikaan Paul Limop.

Lees ook: Darts: een korte geschiedenis
Meer sportgeschiedenis op Historiek
Boek: Het Darts Quiz Boek

- advertentie -

Meer historische video’s
Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: