Kleinste molen van Utrecht afgebrand

De kleinste molen van de provincie Utrecht, de Buitenwegse Molen in Oud-Zuilen, is afgelopen nacht volledig uitgebrand. Volgens de politie moet de molen als verloren worden beschouwd. Utrecht verliest daarmee een bijzonder stukje erfgoed.

De Buitenwegse Molen dateerde uit 1830. Het was een zogenaamde wipmolen, het oudste type poldermolen in Nederland. Dit soort molens ontwikkelden zich begin vijftiende eeuw uit de standerdmolen. Bij wipmolens is het gehele bovenhuis draaibaar om een koker. De Utrechtse molen werd gebruikt als watergemaal en werd niet bewoond.

Na het overlijden van de laatste beroepsmolenaar werd de molen overgedragen aan Stichting De Utrechtse Molens. Hij werd in bedrijf gehouden door een aantal vrijwilligers.

De brand werd rond 4.00 uur vannacht ontdekt. Rond 9.00 uur kon het sein brandmeester gegeven worden. Er is niemand bij de brand gewond geraakt. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken.

- advertentie -

De komende dagen wordt de molen ontmanteld, zodat hij niet kan instorten en om bruikbare onderdelen veilig te stellen. Naast de afgebrande molen staat de grootste molen van de provincie: de Westbroekse molen.

Boek: Zicht op molens

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: