Dark
Light

Kolenkelder Kamp Amersfoort ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto van de opgravingen (met rechts de trap naar de kelder en links de appelklok) - Foto Kamp Amersfoort
Foto van de opgravingen (met rechts de trap naar de kelder en links de appelklok) - Foto Kamp Amersfoort

Bij Kamp Amersfoort zijn tijdens archeologisch onderzoek restanten uit oorlogstijd teruggevonden. Onder het kantoor van de kampcommandant is een kelder blootgelegd. Ook de trap naar de kelder is ontdekt.

De kelder werd gebruikt voor de opslag van kolen en bevatte destijds de CV-installatie. Op de binnenplaats zijn daarnaast fundamenten gevonden van een aantal gebouwen. De restanten zijn momenteel voor het publiek te bezichtigen.

Uitbreiding

Kamp Amersfoort gaat de komende jaren uitbreiden. Op de binnenplaats komt een grote ondergrondse ruimte voor tentoonstellingen en educatie. De architecten gaan de kelder integreren in de plannen, zodat die zichtbaar wordt voor bezoekers. De andere restanten worden grondig gedocumenteerd en zo mogelijk veiliggesteld.

In Kamp Amersfoort zaten tijdens de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen, vaak in erbarmelijke omstandigheden. Honderden gevangenen stierven door ontbering of voor een vuurpeloton. Vele duizenden gevangenen gingen, vaak al verzwakt, op transport naar kampen in nazi-Duitsland. Daar kwamen velen om het leven door honger, ziekte en mishandeling.

Lees ook: Kamp Amersfoort – Concentratiekamp
Boek: Dagboek uit Kamp Amersfoort, 1942

×