Kolenkelder Kamp Amersfoort ontdekt

Bij Kamp Amersfoort zijn tijdens archeologisch onderzoek restanten uit oorlogstijd teruggevonden. Onder het kantoor van de kampcommandant is een kelder blootgelegd. Ook de trap naar de kelder is ontdekt.

De kelder werd gebruikt voor de opslag van kolen en bevatte destijds de CV-installatie. Op de binnenplaats zijn daarnaast fundamenten gevonden van een aantal gebouwen. De restanten zijn momenteel voor het publiek te bezichtigen.

Uitbreiding

Kamp Amersfoort gaat de komende jaren uitbreiden. Op de binnenplaats komt een grote ondergrondse ruimte voor tentoonstellingen en educatie. De architecten gaan de kelder integreren in de plannen, zodat die zichtbaar wordt voor bezoekers. De andere restanten worden grondig gedocumenteerd en zo mogelijk veiliggesteld.

In Kamp Amersfoort zaten tijdens de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen, vaak in erbarmelijke omstandigheden. Honderden gevangenen stierven door ontbering of voor een vuurpeloton. Vele duizenden gevangenen gingen, vaak al verzwakt, op transport naar kampen in nazi-Duitsland. Daar kwamen velen om het leven door honger, ziekte en mishandeling.

- advertentie -

Lees ook: Kamp Amersfoort – Concentratiekamp
Boek: Dagboek uit Kamp Amersfoort, 1942

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: