Tijdens de Tweede Wereldoorlog was kamp Amersfoort een van de locaties waar de bezetter zich van zijn slechtste kant liet zien. Van augustus 1941 tot april 1945 werden hier door de nazi’s circa 47.000 mensen gevangen gehouden. Duitse bewakers, bijgestaan door niet minder fanatieke Nederlandse collaborateurs, stelden hun gevangenen bloot aan een regime dat zich kenmerkte door zware arbeid, uitputting,
‘Hij schold bijna alle gevangenen uit voor simulanten, die volgens hem te lui waren om te werken. En dit terwijl ze soms ernstig ziek waren.’
In de tentoonstelling, getiteld Artsen(l)eed, staat de Eed van Hippocrates centraal, waarin artsen zorgvuldigheid zweren en patiëntenbelang voorop wordt gesteld.
Nicolaas van Nieuwenhuysen, de kamparts en chirurg in concentratiekamp Amersfoort, die een ernstig zieke man, die op het punt stond te overlijden in het gezicht sloeg met de woorden: ‘Stel je niet zo aan, idioot’, werd op 2 mei 1945 gearresteerd. De arts had er toen heel wat ‘avonturen’ in Amersfoort en elders op zitten.
Het museum bevat onder andere een permanente tentoonstelling, de wisseltentoonstelling ‘Voor het vuurpeloton’, een virtual reality voor groepen (apart te boeken) en een bezinningsruimte. In het museum wordt het verhaal van Kamp Amersfoort onder meer verteld aan de hand van tien biografieën, een fotowand met gevangenen en historische objecten.
Bij Kamp Amersfoort is eind vorige maand een sigarettendoosje gevonden dat naar alle waarschijnlijkheid van een Sovjet-gevangene is geweest die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kamp gevangen zat.
Josef Kotalla (1908-1979), een van de beruchtste Duitse oorlogsmisdadigers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland, leek ervan te genieten gevangenen te zien lijden.
Onderzoekers van Nationaal Monument Kamp Amersfoort hebben een bijzondere ontdekking gedaan: een tunnel die het gevangenenkamp en het SS-deel van het kamp verbond.
Hij was een van de gevangen Duitse oorlogsmisdadigers die bekend stonden als de Drie van Breda: Josef Kotalla. ‘De beul van Amersfoort’ zou uiteindelijk als enige Duitse oorlogsmisdadiger in gevangenschap in Nederland overlijden.
Kamp Amersfoort heeft dinsdag de portemonnee van een gefusilleerd oorlogsslachtoffer ontvangen. Het kleinood werd overhandigd tijdens de herdenking van zijn executie, 75 jaar geleden.
Nationaal Monument Kamp Amersfoort gaat proberen om foto's te achterhalen van 35.000 personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kamp gevangen zaten.
Kamp Amersfoort krijgt de originele toegangspoort terug. De stenen poort gaat dienen als ingang van het bezoekerscentrum, dat dit jaar wordt uitgebreid.
In Oezbekistan bestaan serieuze plannen voor het nabouwen van Kamp Amersfoort. Dat is afgelopen weekeinde in Tasjkent bekend geworden. In het beruchte oorlogskamp hebben 35.000 Nederlanders gevangengezeten en vonden in 1942 meer dan honderd Oezbeken de dood.
Bij Kamp Amersfoort zijn tijdens archeologisch onderzoek restanten uit oorlogstijd teruggevonden.
De herinneringscentra van de kampen Amersfoort en Vught krijgen twee miljoen euro voor uitbreiding en educatie. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekendgemaakt.
Het waargebeurde verhaal van Wim Alosery, de Nederlander die tijdens de Tweede Wereldoorlog drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde.
Kamp Amersfoort heeft het bureau van de beruchte kampcommandant Karl Peter Berg (1907-1949) teruggevonden. Het bureau is sinds dinsdag te zien in het bezoekerscentrum van het voormalige concentratiekamp.
Martinus Dereumaux, in de stukken vaak Deremaux genoemd, sloot zich na de Duitse inval aan bij de Haagse afdeling van de verzetsgroep Nederland voor Oranje.
De Nederlandse Rode Kruis-medewerkster Loes van Overeem maakte zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hard voor een betere behandeling van gevangenen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi's Kamp Amersfoort als concentratiekamp. In totaal werden er circa 40.000 mensen gevangen gehouden.
De 27-jarige Utrechtse kunstschilder John Dons wist dat de nacht van 8 op 9 juli 1942 zijn laatste nacht in het concentratiekamp Kamp Amersfoort zou zijn.