Dark
Light

Kamp Amersfoort

Herdenkingszuil die sinds de jaren zestig op de vermeende plek van de fusillade staat - Koedriest, Amersfoort

Massa-executie Kamp Amersfoort vond elders plaats

Op 9 april 1942 werden bij Kamp Amersfoort 77 Sovjetsoldaten geëxecuteerd. Jarenlang ging men ervan uit dat deze massa-executie plaatsvond bij de Koedriest, de plek waar ook al decennia een monument voor de slachtoffers is te vinden. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat de executieplek en het bijbehorend graf honderden meters verderop lagen. Op deze locatie bevindt zich vandaag de
Laarzen van de kampcommandant

Goed en fout – en alles er tussenin – in vernieuwd Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was kamp Amersfoort een van de locaties waar de bezetter zich van zijn slechtste kant liet zien. Van augustus 1941 tot april 1945 werden hier door de nazi’s circa 47.000 mensen gevangen gehouden. Duitse bewakers, bijgestaan door niet minder fanatieke Nederlandse collaborateurs, stelden hun gevangenen bloot aan een regime dat zich kenmerkte door zware arbeid, uitputting,
Muurschildering van Kamp Amersfoort in vogelperspectief, in 1944 door gevangenen gemaakt

Nicolaas van Nieuwenhuysen, arts in kamp Amersfoort

Nicolaas van Nieuwenhuysen, de kamparts en chirurg in concentratiekamp Amersfoort, die een ernstig zieke man, die op het punt stond te overlijden in het gezicht sloeg met de woorden: ‘Stel je niet zo aan, idioot’, werd op 2 mei 1945 gearresteerd. De arts had er toen heel wat ‘avonturen’ in Amersfoort en elders op zitten.
Museum Kamp Amersfoort

Museum Kamp Amersfoort geopend door premier Rutte

Het museum bevat onder andere een permanente tentoonstelling, de wisseltentoonstelling ‘Voor het vuurpeloton’, een virtual reality voor groepen (apart te boeken) en een bezinningsruimte. In het museum wordt het verhaal van Kamp Amersfoort onder meer verteld aan de hand van tien biografieën, een fotowand met gevangenen en historische objecten.
Acteurs spelen in Tasjkent het lijden van de Oezbeken in Kamp Amersfoort na Foto Stichting Russisch Ereveld

Oezbeken bouwen Kamp Amersfoort na

In Oezbekistan bestaan serieuze plannen voor het nabouwen van Kamp Amersfoort. Dat is afgelopen weekeinde in Tasjkent bekend geworden. In het beruchte oorlogskamp hebben 35.000 Nederlanders gevangengezeten en vonden in 1942 meer dan honderd Oezbeken de dood.