/

Kritiek op Amazon om Auschwitz-kerstdecoratie

Auschwitz-kerstversiering die te koop aan werd geboden door Amazon
Auschwitz-kerstversiering die te koop aan werd geboden door Amazon (Amazon.com)

Internetwinkel Amazon voegde recent kerstversieringen en een flessenopener met het thema ‘Auschwitz’ aan zijn collectie toe. Na kritiek van het Auschwitzmuseum in Polen heeft de internetgigant de objecten uit de handel gehaald.

Auschwitz-kerstversiering die te koop aan werd geboden door Amazon (Amazon.com)
Auschwitz-kerstversiering die te koop aan werd geboden door Amazon (Amazon.com)
De producten werden via een partner van Amazon op de website van het bedrijf te koop aangeboden. Het ging onder meer om hangertjes die in de kerstboom gehangen kunnen worden met daarop foto’s die gemaakt zijn in Auschwitz. Hierop waren onder meer de toegangspoort en barakken te zien. Het Auschwitzmuseum in Polen verstuurde een verontwaardig bericht over de winkelobjecten: “‘Kerstversieringen’ met foto’s van Auschwitz zijn niet gepast. Auschwitz op een flessenopener is nogal schokkend en onbeleefd. We vragen Amazon de producten van deze aanbieders weg te halen.”, aldus het museum in de Tweet.

Kort hierna verdwenen de objecten van de website. Het Auschwitzmuseum vond vervolgens nog een muismat op de site met daarop een wachttoren bij Auschwitz. Ook dit product is inmiddels offline gehaald.

Het vernietigingskamp Auschwitz werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s opgericht nabij de Poolse stad Auschwitz. Gedurende de oorlog werden er ongeveer 1,3 miljoen mensen, waaronder vooral veel Joden, naar het kamp gedeporteerd. Hiervan kwamen er ongeveer 1,1 miljoen om het leven. Het grootste deel van hen werd vergast.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: