Dark
Light

Laatste overlevende opstand Texel overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Grigor Baindoerasjvili tijdens de Tweede Wereldoorlog
Grigor Baindoerasjvili tijdens de Tweede Wereldoorlog (Foto: Stichting Sovjet Ereveld)

De laatste nog levende deelnemer aan de Georgische opstand op Texel is vorige week overleden. Grigor Baindoerasjvili werd 102 jaar. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Grigor Baindoerasjvili in 2016
Grigor Baindoerasjvili in 2016
Baindoerasjvili behoorde tot de 224 Georgiërs die eind mei 1945 levend Texel verlieten na een bloedige opstand. Die opstand kostte aan 514 Georgiërs, meer dan 200 Duitsers en tientallen Texelaars het leven.

Het was een klein wonder dat Baindoerasjvili zijn oorlogsellende kon navertellen, erkende hij zelf. “Alleen God weet hoe dat kan”, zei hij in 2016 tegen Remco Reiding, onderzoeker van Stichting Sovjet Ereveld. Na zijn terugkeer in Georgië kreeg Baindoerasjvili drie kinderen, acht kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen.

In zijn huis in het Georgische stadje Kaspi bleef hij Nederlandse bezoekers met open armen ontvangen, zegt Reiding.

“Hij was de Texelaars die hem en zijn kameraden onderduikplekken hadden gegeven enorm dankbaar. Binnen lag zijn huis vol met herinneringen aan Nederland: kussentjes met molens op de bank, een schilderijtje van de vuurtoren op Texel.”

Baindoerasjvili overleed op 6 augustus na een kort ziektebed. Hij is in zijn woonplaats Kaspi, ten westen van de Georgische hoofdstad Tbilisi, begraven.

Link: Artikelen over de ‘Russenoorlog’ op Texel
Boek: The Texel Uprising

Beoordeel dit bericht

Score: van 5

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×