Dark
Light

‘Mens al 170.000 jaar gekleed’

Auteur:
1 minuut leestijd

Kledingkast
De mens begon zo’n 170.000 jaar geleden met het dragen van kleren. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Florida aan de hand van een onderzoek naar luizen.

Uit een onderzoek van de aan de universiteit van Florida verbonden David Reed blijkt dat omstreeks 170.000 jaar geleden de kleerluis zich afsplitste van de hoofdluis. Volgens Reed is dat alleen maar te verklaren door het feit dat mensen toen kleding gingen dragen. “We weten vrijwel zeker dat de kleerluis niet bestond voordat mensen kleding gingen dragen”, aldus Reed.Emigratie

Reed doet vooral onderzoek naar de menselijke evolutie en migratie. Daarbij is het belangrijk te weten wanneer mensen kleding gingen dragen. Door het dragen van kleding werd de weg namelijk vrijgemaakt om vanuit Afrika, waar de mens zijn oorsprong vond, naar koudere gebieden te emigreren. Hoewel de mens volgens het onderzoek 170.000 jaar geleden al begon met het dragen van kleding, duurde het nog lang voordat de mens ook echt emigreerde naar de koudere, hoger gelegen gebieden zoals Europa. Dat gebeurde pas zo’n 100.000 jaar geleden.

Het luizenonderzoek is erg belangrijk voor de vraag wanneer mensen kleding gingen dragen. De materialen waarvan kleding wordt gemaakt blijven niet lang bestaan, waardoor het onmogelijk is dat er ooit zulke oude kledingresten gevonden worden.

Door de uitkomsten van het nieuwe onderzoek, lijkt het waarschijnlijk dat mensen zich warmer gingen kleden tijdens de op één na laatste ijstijd, zo’n 180.000 jaar geleden.

Zo’n miljoen jaar geleden werd de voorloper van de mens volgens de wetenschap nog warm gehouden door een harige vacht.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×