Dark
Light

Met de gebakken peren zitten – Herkomst uitdrukking

Auteur:
1 minuut leestijd
Peren
Peren (CC0 - Pixabay - Pexels)

Als je in de problemen zit wordt ook wel eens gezegd dat je “met de gebakken peren zit”. Waar komt deze uitdrukking vandaan?

Volgens het Genootschap Onze Taal gaat het hier om de situatie waarbij iemand heerlijk gekookt heeft, maar het bezoek komt niet opdagen. De kok in kwestie blijft dus met de maaltijd zitten. En gebakken peren werden vroeger beschouwd als een lekkernij, heel geschikt dus om visite voor te zetten. Vroeger was ook wel sprake van de uitdrukking “met de gestoofde peren zitten”. Wanneer de aandacht gevestigd wordt op de persoon die een ander in de problemen heeft gebracht, wordt wel gezegd dat hij of zij “iemand met de gebakken peren laat zitten”. Vaak gaat het er hierbij om dat een persoon een ander in de problemen brengt en daarna snel de benen neemt. Het slachtoffer staat er dan dus helemaal alleen voor.

Ook interessant: De perenboom van Augustinus
Handig: Lijst van spreekwoorden en gezegden

Bronnen â–¼

-https://onzetaal.nl/taaladvies/met-de-gebakken-peren-zitten
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_1852.php?q=peren#hl1

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×