//

Met de gebakken peren zitten – Herkomst uitdrukking

Peren
Peren (CC0 - Pixabay - Pexels)

Als je in de problemen zit wordt ook wel eens gezegd dat je “met de gebakken peren zit”. Waar komt deze uitdrukking vandaan?

Volgens het Genootschap Onze Taal gaat het hier om de situatie waarbij iemand heerlijk gekookt heeft, maar het bezoek komt niet opdagen. De kok in kwestie blijft dus met de maaltijd zitten. En gebakken peren werden vroeger beschouwd als een lekkernij, heel geschikt dus om visite voor te zetten. Vroeger was ook wel sprake van de uitdrukking “met de gestoofde peren zitten”. Wanneer de aandacht gevestigd wordt op de persoon die een ander in de problemen heeft gebracht, wordt wel gezegd dat hij of zij “iemand met de gebakken peren laat zitten”. Vaak gaat het er hierbij om dat een persoon een ander in de problemen brengt en daarna snel de benen neemt. Het slachtoffer staat er dan dus helemaal alleen voor.

Ook interessant: De perenboom van Augustinus
Handig: Lijst van spreekwoorden en gezegden

Bronnen

-https://onzetaal.nl/taaladvies/met-de-gebakken-peren-zitten
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_1852.php?q=peren#hl1

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: