Ze zijn een begrip in India en in alle grotere steden te vinden: Indian Coffee Houses. Het meest markante aan dit āinstituutā zijn de prachtige uniformen van de obers.
De Bossche bol is een typisch gebakje uit Den Bosch. Veel toeristen verlaten de Brabantse hoofdstad niet voor ze de lekkernij tot zich hebben genomen. Het gebakje bestaat uit een grote met slagroom gevulde soes die bedekt is met een dikke laag bruine chocola.
Voor de Tweede Wereldoorlog lag de nadruk in de dropreclames veelal op de gezondheidseffecten van het snoep. Na de oorlog werd plots de nadruk gelegd op de lokale productie en het vermeende Nederlandse karakter van de drop...
De zestiende-eeuwse Italiaanse kunstenaar Giuseppe Arcimboldo (1527-1593) maakte naam met grote composities vol fruit, groenten, dieren en boeken die zo gepositioneerd zijn dat ze op menselijke portretten lijken.
Als je iemand een poets bakt, heb je de lolbroek aan. Je neemt de ander in de maling en maakt een grapje. Vaak gaat het erom dat het ‘slachtoffer’ op het verkeerde been is gezet en dat de grappenmaker hem of haar verrast met een trucje.
Koffie werd vroeger in houten schepen naar Europa vervoerd. De zilte, vochtige lucht werkte zes maanden in op de koffiebonen, die licht fermenteerden en uitzetten. Het verrassende resultaat was een in Europa zeer geliefde, minder zuurrijke, milde koffie.
Als je een kopje koffie krijgt voorgezet dat maar voor de helft gevuld is, kan je zeggen: "wat een Haags bakkie!" Deze informele uitdrukking voor een karig gevuld kopje koffie is vrij algemeen bekend. Maar waar komt de uitdrukking eigenlijk vandaan?
De Engelse gevangenisbewaarder en dierenfokker Daniel Lambert (1770-1809) stond begin negentiende eeuw bekend als de dikste man van Engeland. Op nieuwjaarsdag had hij nooit het voornemen eens goed af te vallen. Lambert verdiende namelijk de kost met zijn zwaarlijvigheid.
Wanneer iets als nieuw wordt gepresenteerd, terwijl er eigenlijk helemaal niets is veranderd en bijvoorbeeld alleen de verpakking is aangepast, zegt men wel eens schamper: "Dat is oude wijn in nieuwe zakken". Deze bekende uitdrukking vindt zijn herkomst in het Nieuwe Testament.