KlussenKlussen

Museumkaart weigert Belastingdienst inzage in pasgegevens

Stichting Museumkaart heeft besloten niet in te gaan op een herhaaldelijk verzoek van de Belastingdienst om bezoekgegevens van een kaarthouder door te spelen. De stichting zegt de bescherming van de privacy daar principieel te belangrijk voor te vinden. De Belastingdienst probeert morgen via de rechter de gegevens alsnog af te dwingen.

- ad -

Anderhalf jaar geleden ontving de Museumvereniging, exploitant van de Museumkaart, een verzoek van de Belastingdienst om van een specifieke kaarthouder bezoekgegevens over een periode te overleggen. De dienst zou daarmee willen vaststellen of de kaarthouder in Nederland woonachtig is en daarmee belastingplichtig. De Museumvereniging is niet op het herhaalde verzoek ingegaan en zegt de kwestie desnoods tot de hoogste Europese rechter te willen verdedigen:

“Alleen in zeer uitzonderlijke situaties, waarbij bijvoorbeeld de nationale veiligheid in het geding is, kan er een overstijgend gerechtvaardigd belang zijn. Dat is bij dit verzoek van de Belastingdienst naar onze diepe overtuiging in het geheel niet het geval. Daarnaast is er een heel praktische reden om de gegevens niet te delen: het gebruik van de kaart geeft geen enkele zekerheid over de eigenaar van de kaart.”

In totaal zijn 1,35 miljoen mensen met een Museumkaart. Deze wordt gescand als men een aangesloten museum bezoekt. Een museum krijgt namelijk voor ieder bezoek van een kaarthouder een vergoeding op basis van hun toegangsprijs vanuit de Stichting Museumkaart waarin de Museumvereniging de exploitatie van de Museumkaart heeft ondergebracht. De gegevens zijn in beheer bij de dataverwerkers van Stichting Museumkaart.

Waarom de Belastingdienst de zaak zo hoog opneemt en een kort geding aanspant is niet helemaal duidelijk. De dienst wil geen uitlatingen doen over individuele gevallen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Kruistochten (1095-1291) – Samenvatting, oorzaken, tijdlijn & gevolgen

  Kruistochten (1095-1291) – Samenvatting, oorzaken, tijdlijn & gevolgen

  De Kruistochten vormen boeiende gebeurtenissen uit de tijd van de Middeleeuwen, waarbij christenen en moslims onderling streden om de hegemonie in het Midden-Oosten, specifiek Jeruzalem. Berucht zijn onder meer de confrontaties tussen Saladin en Richard Leeuwenhart. In de periode 1095-1291 …Lees bericht »
 • Frau Antje – Echte kaas uit Holland (voor Duitsers)

  Frau Antje – Echte kaas uit Holland (voor Duitsers)

  Begin jaren zestig van de vorige eeuw schiep het Nederlands Zuivelbureau ‘Frau Antje’. Deze kaasvrouw in klederdracht, die enigszins doet denken aan het bekende Zeeuws Meisje, moest in Duitsland reclame maken voor de Nederlandse zuivel. Ze werd razend populair.Lees bericht »
 • De aanslag van Kedichem – 29 maart 1986

  De aanslag van Kedichem – 29 maart 1986

  Antifascisten verstoorden op 29 maart 1986 met veel geweld een vergadering van de radicaal-rechtse Centrumpartij en Centrumdemocraten in Kedichem. Het resultaat: één zwaargewonde, het hotel waar de vergadering plaatsvond totaal uitgebrand, 75 aanhoudingen.Lees bericht »
 • Zeventiende-eeuwse hartenkreten

  Zeventiende-eeuwse hartenkreten

  Vijf brieven van een wanhopige Portugese non spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Ze smeekt haar geliefde officier Chamilly haar niet te verlaten, maar deze vertrekt noodgedwongen en ontpopt zich als een uitstekend veldheer…in Grave.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las