Dark
Light

Muurschildering in Utrecht ter ere van Johanna Westerdijk

Auteur:
1 minuut leestijd
De muurschildering van Johanna Westerdijk
De muurschildering van Johanna Westerdijk - Beeld:De Strakke Hand / SPORE

De eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland, Johanna Westerdijk, wordt sinds kort met een muurschildering in Utrecht geëerd. De muurschildering bevindt zich bij de Maliesingel 54 en toont Westerdijk in haar laboratorium, tegen een achtergrond vol reageerbuisjes met schimmelkweek en omlijst door iepenbladeren.

Johanna Westerdijk leverde belangrijke bijdragen op het gebied van onderzoek en onderwijs in de plantenziektekunde (fytopathologie) en de schimmelkunde (mycologie). Zij deed onderzoek naar de invloed van micro-organismen op het afweersysteem van planten. Samen met haar onderzoeksteam toonde ze in de eerste helft van de twintigste eeuw onder meer aan dat de iepenziekte en aardappelziekte door specifieke schimmels worden veroorzaakt.

Westerdijk was verder grondlegger van de grootste collectie levende schimmels ter wereld. Die collectie maakt deel uit van meer dan 100.000 verschillende levende schimmels, gisten en bacteriën in de biobanken van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute in Utrecht. Schimmelonderzoek is vandaag de dag onder meer van belang voor medische toepassingen, gewasbescherming, voedselvoorziening en voor circulaire innovatie. In Nederland wordt dergelijk onderzoek onder meer uitgevoerd door de universiteiten van Amsterdam, Wageningen en Utrecht.

De muurschildering van Johanna Westerdijk
De muurschildering van Johanna Westerdijk – Beeld:De Strakke Hand / SPORE

De muurschildering in Utrecht is gemaakt door het schilderscollectief De Strakke Hand, dat al eerder Utrechtse wetenschappers op muren in de binnenstad vereeuwigde. Deze laatste schildering van het collectief kwam er op initiatief van SPORE, waarin Jacqueline Castelijns en Marieke Bemelman samenwerken om historische vrouwen bekend te maken bij een breder publiek.

Biografie: Een beetje opstandigheid

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×