Nederland heeft Nationaal Militair Museum

Sinds dit weekend is het publiek welkom in het door koning Willem-Alexander geopende Nationaal Militair Museum (NMM) op de voormalige vliegbasis Soesterberg. In het nieuwe museum zijn de collecties van het Legermuseum in Delft en het Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg samengevoegd.

Logo Nationaal Militair Museum
Logo Nationaal Militair Museum
In het Nationaal Militair Museum komt het publiek op 35.000 vierkante meter in aanraking met de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht. De collectie omvat onder meer pantservoertuigen, helikopters, gevechtsvliegtuigen, tanks, uniformen, schilderijen en oude drukwerken en gebruiksvoorwerpen.


Tijdens de openingsceremonie hield minister Hennis-Plasschaert van Defensie een toespraak. Ze zei onder meer:

“Het Nationaal Militair Museum herinnert ons er aan dat leger en vloot tot de oudste instellingen van de Nederlandse staat behoren en dit museum vertelt én verbeeldt het verhaal van ons militaire verleden. Die geschiedenis doet er toe en blijft ons achtervolgen, bezighouden, verontrusten, boeien, ontroeren en fascineren. Dit Nationaal Militair Museum beschouw ik als een erkenning voor het werk van de Nederlandse krijgsmacht.””

Het NMM toont de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst. Er is aandacht voor persoonlijke verhalen van militairen en voor de uitgebreide collecties van de landmacht en de luchtmacht. Naast grote objecten zoals tanks en vliegtuigen zijn er zes themaruimtes waar de verschillende aspecten van de krijgsmacht aan bod komen.

- advertentie -

Bekijk ook: Foto’s van het nieuwe Nationaal Militair Museum

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: