Triomf met de ‘Uiver’, noodlot met de ‘Nijmegen’

Drommen mensen verzamelden zich in de straten, velen zaten thuis gekluisterd aan de radio. De spanning was om te snijden. Het was geen finale WK-Voetbal waarin Nederland aan de winnende hand was. Het was het verloop van de internationale Londen-Melbourne race, de beroemde vliegwedstrijd en de langste ooit gehouden, van 20 tot 23 oktober 1934. Aan de race deden twee

KLM-gezagvoerder Parmentier werd held en idool van de natie.
//

Socialistisch vliegen? “Interflug!”

In dit artikel een terugblik op de turbulente geschiedenis van de socialistische luchtvaartmaatschappij Interflug. Deze vliegtuigmaatschappij van de DDR ontstond uit het Oost-Duitse deel van Lufthansa. Na de eenwording in 1991 werd het verlieslijdende bedrijf al snel opgeheven.

Een Oost-Duitse luchtvaartmaatschappij op jacht naar westerse valuta
//

De luchtbrug van Pranjani (1944)

Tijdens Operation Halyard slaagden Servische verzetsleden erin vijfhonderd Amerikaanse en Britse vliegeniers veilig naar het inmiddels bevrijde Italië over te brengen. De naam van één van de leiders van de operatie, generaal Draža Mihailović, werd na de oorlog echter uit de Joegoslavische geschiedschrijving verbannen.

Servische verzetsleider Draža Mihailović moest na de oorlog het vergeetboek in
/////

Robert “Ritter” von Greim (1892-1945) – Duitse Vlieger-veldmaarschalk

Robert “Ritter” von Greim ontpopte zich tijdens de Eerste Wereldoorlog als één der meest succesvolle Duitse gevechtspiloten die het later onder het naziregime tot veldmaarschalk schopte en in de laatste dagen van het Derde Rijk Hermann Göring opvolgde als opperbevelhebber van de Luftwaffe.

De laatste opperbevelhebber van de Luftwaffe
1 2 3 7