AWACS-vliegtuigen kunnen tot honderden kilometers ver kijken en zo bijvoorbeeld Russische lucht- en marineactiviteiten volgen.
Drommen mensen verzamelden zich in de straten, velen zaten thuis gekluisterd aan de radio. De spanning was om te snijden. Het was geen finale WK-Voetbal waarin Nederland aan de winnende hand was. Het was het verloop van de internationale Londen-Melbourne race, de beroemde vliegwedstrijd en de langste ooit gehouden, van 20 tot 23 oktober 1934. Aan de race deden twee
In dit artikel een terugblik op de turbulente geschiedenis van de socialistische luchtvaartmaatschappij Interflug. Deze vliegtuigmaatschappij van de DDR ontstond uit het Oost-Duitse deel van Lufthansa. Na de eenwording in 1991 werd het verlieslijdende bedrijf al snel opgeheven.
Complottheorieën zijn actueel en behelzen vrijwel alle facetten van het dagelijks leven. Er is altijd wel een complottheorie te bedenken. Zo ook in de luchtvaart.
Vrijwillige luchtwachters bemanden in de jaren vijftig en zestig 276 militaire luchtwachttorens die in het hele land stonden. De torens maakten deel uit van onze luchtverdediging in de beginjaren van de Koude Oorlog.
De term Mayday is vrij bekend. Dit woord wordt al jaren gebruikt als internationaal noodsignaal. Maar wie bedacht dit woord eigenlijk? En waar slaat het op?
Tijdens Operation Halyard slaagden Servische verzetsleden erin vijfhonderd Amerikaanse en Britse vliegeniers veilig naar het inmiddels bevrijde Italië over te brengen. De naam van één van de leiders van de operatie, generaal Draža Mihailović, werd na de oorlog echter uit de Joegoslavische geschiedschrijving verbannen.
In 1966 stortte in de Stößensee bij West-Berlijn een Russische JAK-28P neer. Voor de westelijke geallieerden was dit een buitenkans. Men kon nu namelijk een Sovjet-vliegtuig van heel dichtbij bestuderen.
Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg staat de komende maanden met een speciale tentoonstelling stil bij de geschiedenis van de F-16, een van de bekendste jachtvliegtuigen ter wereld.
De opbouw en het einde van een eigen vliegtuigindustrie in de Duitse Democratische Republiek (DDR) was nauw verbonden met het in Dresden gebouwde straalverkeersvliegtuig “Baade 152”. Het was de trots en de hoop van de vliegtuigbouwers in de nog jonge republiek.
Wat was er zo geheim aan het vliegveld dat het jarenlang volledig van de kaart was gepoetst alsof het niet bestond?
Op de zolder van een pand aan de Leidsekade in Amsterdam hebben werknemers van een aannemersbedrijf een in de oorlog gemaakte wandtekening van een Spitfire gevechtsvliegtuig ontdekt. De tekening is gedateerd op 2 januari 1942 en gesigneerd met ‘H. Janssen’.
In juli 1909 verwierf Louis Blériot wereldwijd naamsbekendheid toen hij in een zelfgebouwd vliegtuig als eerste vanuit Calais het Kanaal overvloog naar Dover, een afstand van ongeveer 45 kilometer die hij aflegde in iets meer dan dertig minuten.
De Britse oorlogsvlieger Douglas Bader schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog geschiedenis door als piloot wiens beide benen na een vliegtuigongeval waren geamputeerd drieëntwintig Duitse toestellen neer te schieten.
Robert “Ritter” von Greim ontpopte zich tijdens de Eerste Wereldoorlog als één der meest succesvolle Duitse gevechtspiloten die het later onder het naziregime tot veldmaarschalk schopte en in de laatste dagen van het Derde Rijk Hermann Göring opvolgde als opperbevelhebber van de Luftwaffe.
In februari 1942 vielen meer dan tweehonderd Japanse vliegtuigen de Australische havenstad Darwin aan. Het was de eerste en tevens de grootste luchtaanval die Japan tijdens de oorlog in de Pacific op Australië uitvoerde.
Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is in bezit van de laatste ‘Nederlandse’ F-100 Super Sabre, een Amerikaanse jachtbommenwerper.
Franz von Werra verwierf tijdens de Tweede Wereldoorlog grote naamsbekendheid omwille van het feit dat hij de enige Duitse piloot was die erin slaagde te ontsnappen uit een Canadees krijgsgevangenkamp en terug te keren naar Duitsland.
In haar autobiografie noemt Elly Beinhorn zichzelf een van de gedurfdste vrouwen van de twintigste eeuw. Als jongedame die op eigen houtje de wereld over vloog brak ze immers met het heersende rolpatroon. Ook de Duitse pers was zich in de jaren ‘30 van haar uitzonderlijke prestaties bewust.
Medewerkers van de Koninklijke Landmacht hebben de identiteit weten vast te stellen van een Duitse piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn toestel, een Messerschmitt 109-jachtvliegtuig, bij Dalfsen werd neergehaald.
Tijdens de Italiaans-Turkse Oorlog (1911-1912) werden voor het eerst vliegtuigen ingezet voor strategisch-militaire doeleinden.