Week van de koloniale geschiedenis

Nederlander ontdekte oudste pak speelkaarten

Het Metropolitan Museum of Art in New York toont de komende tijd het oudste complete kaartspel ter wereld. De kaarten werden eind jaren zeventig ontdekt door een Amsterdamse antiquair, Harrie Kenter.

De antiquair kwam de 52 speelkaarten tegen op een veiling in Parijs waar ze gepresenteerd werden als zestiende-eeuwse tarotkaarten. Kenter vermoedde echter dat de kaarten een stuk ouder waren, zo meldt hij tegenover de NOS. De Amsterdammer bleek gelijk te hebben. Het uit Vlaanderen afkomstige kaartspel, genaamd Hofjaren Jachtpakket, dateert uit eind vijftiende eeuw.

Op de kaarten, die in uitzonderlijk goede conditie verkeren, staan jachtafbeeldingen afgebeeld.

Het volledige kaartspel (MET)

- advertentie -

Prima koop

In 1978 betaalde Harrie Kenter 8000 gulden voor het kaartspel. Een prima koop. Vijf jaar later kreeg hij er zelf namelijk 143.000 dollar voor. Het stuk werd toen bij een Sotheby’s-veiling in Londen gekocht door het Metropolitan Museum of Art. Dit museum exposeert de kaarten nu pas als volledig spel.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: