GamesGames

Nederlander ontdekte oudste pak speelkaarten

Het Metropolitan Museum of Art in New York toont de komende tijd het oudste complete kaartspel ter wereld. De kaarten werden eind jaren zeventig ontdekt door een Amsterdamse antiquair, Harrie Kenter.

De antiquair kwam de 52 speelkaarten tegen op een veiling in Parijs waar ze gepresenteerd werden als zestiende-eeuwse tarotkaarten. Kenter vermoedde echter dat de kaarten een stuk ouder waren, zo meldt hij tegenover de NOS. De Amsterdammer bleek gelijk te hebben. Het uit Vlaanderen afkomstige kaartspel, genaamd Hofjaren Jachtpakket, dateert uit eind vijftiende eeuw.

Op de kaarten, die in uitzonderlijk goede conditie verkeren, staan jachtafbeeldingen afgebeeld.

Het volledige kaartspel (MET)

- advertentie -

Prima koop

In 1978 betaalde Harrie Kenter 8000 gulden voor het kaartspel. Een prima koop. Vijf jaar later kreeg hij er zelf namelijk 143.000 dollar voor. Het stuk werd toen bij een Sotheby’s-veiling in Londen gekocht door het Metropolitan Museum of Art. Dit museum exposeert de kaarten nu pas als volledig spel.


Archiefstukken:

 • De SS in infographics

  De SS in infographics

  Een Frans team, bestaande uit een hoofdredacteur van een militair tijdschrift, een militair specialist, een hoogleraar geschiedenis en een vormgever van data, laat in meer dan 250 infographicszien wat een … Lees verder »
 • “Barbertje moet hangen!”

  “Barbertje moet hangen!”

  De uitdrukking 'Barbertje moet hangen' houdt in dat iemand de schuld moet krijgen van een ramp of miskleun. Er moet een zondebok komen. Lees verder »
 • De laatste nachten van Emma Verweij

  De laatste nachten van Emma Verweij

  Emma Verweij, 96 jaar oud, bereidt zij zich voor op het einde van haar leven. In de laatste nachten herleeft zij haar gelukkige jaren, maar meer nog komt zij onder … Lees verder »
 • Het visioen van Constantijn

  Het visioen van Constantijn

  Deze week verschijnt Het visioen van Constantijn, een boek over de eerste christelijke keizer. Historicus Jona Lendering en classicus Vincent Hunink presenteren een bekende oudheidkundige puzzel: hoe kon een heidens … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister