Dark
Light

Nestor, wijze raadsheer in de Griekse mythologie

Koning van Pylos
Auteur:
1 minuut leestijd
Achilles en Nestor (Joseph-Désiré Court)
Achilles en Nestor (Joseph-Désiré Court)

In de werken van Homerus is Nestor de koning van Pylos. Ondanks zijn hoge leeftijd nam hij deel aan de oorlog tegen Troje. Zijn naam wordt tegenwoordig gebruikt om de oudste of wijste man in een groep mee aan te duiden.

In Homerus‘ beschrijving van de Trojaanse oorlog komt Nestor geregeld naar voren. Hij geldt als de belangrijkste raadsheer van de Grieken. Over zijn jongere leven is niet veel duidelijk. In boek VII van de Ilias rept Nestor zelf over grote daden die hij als krijger heeft verricht:

“Maar mijn stoutmoedig hart dreef mij tot de strijd, een waagstuk; want ik was de jongste van allen. Ik vocht tegen hem en Athene gaf mij de zege. Hij was de langste en sterkste held, die ik ooit heb gedood. Hij leek wel een reus in lengte en breedte, toen hij daar stuiptrekkend lag. Ja, mocht ik zo jong nog zijn en mijn kracht nog ongeschokt. Dan had de helmboswuivende Hektor spoedig zijn tegenstander gevonden. Maar gij, de besten van alle helden der Grieken, gij zijt niet van zins om tegen Hektor te strijden!”

Nestor was één van de argonauten die onder leiding van Jason het gulden vlies gingen halen. Hij was getrouwd met Eurydike en later met Anaxibia, de zuster van Agamemnon. Hij kreeg verschillende kinderen, waaronder Peisistratos en Antilochus.

Overzichtspagina: Griekse mythologie
Boek: Mythen uit het oude Griekenland

×