Dark
Light

Icarus, de man die wilde vliegen (Griekse mythologie)

2 minuten leestijd
Daedalus en zijn zoon Icarus. Schilderij van Charles-Paul Landon, 1799
Daedalus en zijn zoon Icarus. Schilderij van Charles-Paul Landon, 1799

Icarus (Ikaros) is in de Griekse mythologie de zoon van de beroemde architect en beeldhouwer Daedalus. De jongen werd beroemd vanwege zijn tragische poging om te vliegen.

Daedalus bevestigt de vleugels op de rug van zijn zoon Icarus
Daedalus bevestigt de vleugels op de rug van zijn zoon Icarus (CC BY 4.0 – Wellcome Images – wiki)
Icarus en Daedalus worden gevangen gehouden op Kreta door koning Minos. Die heeft eerder dankbaar gebruik gemaakt van de diensten van Daedalus. De architect heeft een labyrint voor hem ontworpen waar niemand ooit uit kan ontsnappen en waar de monsterlijke Minotaurus wordt opgesloten. De koning wil echter niet dat de twee ooit aan iemand verklappen hoe de uitgang van het labyrint eventueel toch gevonden kan worden, en besluit ze daarom maar gevangen te houden.

Daedalus is echter vastbesloten te ontsnappen. De intelligente bouwheer maakt op een raamwerk grote vleugels van de veren van vogels en de was van bijen in de omgeving. Als deze vleugels klaar zijn bevestigt hij één paar vleugels op zijn lichaam en een ander paar op het lichaam van zijn zoon. Zo hopen de twee alsnog te ontkomen.

Daedalus waarschuwt Icarus vooraf niet te laag te vliegen. Als de vleugels nat worden van het water van de zee kunnen ze immers te zwaar worden. Hij draagt zijn zoon daarnaast op vooral ook niet te hoog te vliegen. Hij is namelijk bang dat de was waarmee de vleugels op het lichaam zijn bevestigd, dan door de hitte van de zon zal smelten.

De vleugels blijken zeer goed te werken. Al snel laten de twee Kreta achter zich en bereiken ze de eilanden Delos en Paros. Als vader en zoon ook het eiland Samos in beeld krijgen, wordt Icarus echter overmoedig. Ondanks de waarschuwing van zijn vader besluit almaar hoger en hoger te vliegen. Tot hij te dicht bij de zon komt en de angst van Daedalus terecht blijkt: de was smelt en Icarus stort neer in zee waar hij verdrinkt. Daedalus begraaft zijn zoon op een eilandje dat later de naam Ikaria krijgt.

Symbool

Icarus is in de loop der tijd symbool gaan staan voor de wens van de mens om te kunnen vliegen. Over de afkomst van Daedalus en zijn vader bestaan verschillende verhalen. Volgens sommige lezingen stamden zij af van een Atheense koning. De beroemde filosoof Socrates beweerde een nazaat van Daedalus te zijn.

Boek: Mythen, legenden, vertellingen: een cultuurhistorische reis langs wereldmythen en legenden

Video: De mythe van Icarus en Daedalus

De val van Icarus, door Peter Paul Rubens
De val van Icarus, door Peter Paul Rubens

Bronnen

-Griekse mythologie encyclopedie – Guus Houtzager (R&&B) p.87-89
-Het mythologieboek – Ángel Erro (Librero) p.450
-https://www.britannica.com/topic/Icarus-Greek-mythology
-https://www.britannica.com/topic/Daedalus-Greek-mythologyhttps://www.britannica.com/topic/Daedalus-Greek-mythology
×