Icarus, de man die wilde vliegen (Griekse mythologie)

1 minuut leestijd
Daedalus en zijn zoon Icarus. Schilderij van Charles-Paul Landon, 1799
Daedalus en zijn zoon Icarus. Schilderij van Charles-Paul Landon, 1799

Icarus is in de Griekse mythologie de zoon van architect en beeldhouwer Daedalus (de man die onder meer het labyrint ontwierp waarin de Minotaurus leefde). De jongen werd beroemd vanwege zijn tragische poging om te vliegen.

Icarus en zijn vader worden gevangen gehouden op Kreta door koning Minos. De twee willen ontsnappen. De kunstige Daedalus bouwt hierom op een raamwerk grote vleugels. Als de vleugels klaar zijn bevestigt hij de vleugels op zijn lichaam en op het lichaam van zijn zoon.

Daedalus waarschuwt Icarus niet te dicht bij de zon te komen. Hij is bang dat de was waarmee de vleugels op het lichaam zijn bevestigd door de hitte van de zon zal smelten. Icarus wordt echter overmoedig en vliegt almaar hoger en hoger. Tot hij te dicht bij de zon komt en de angst van zijn vader terecht blijkt: de was smelt en Icarus stort neer in zee.

Icarus is in de loop der tijd symbool gaan staan voor de wens van de mens om te kunnen vliegen.

Video: De mythe van Icarus en Daedalus

De val van Icarus, door Peter Paul Rubens
De val van Icarus, door Peter Paul Rubens

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie