/

Icarus, de man die wilde vliegen (Griekse mythologie)

Daedalus en zijn zoon Icarus. Schilderij van Charles-Paul Landon, 1799
Daedalus en zijn zoon Icarus. Schilderij van Charles-Paul Landon, 1799

De zoon van de architect en beeldhouwer Daedalus (hij ontwierp onder meer het labyrinth waarin de Minotaurus leefde) die beroemd werd vanwege zijn tragische poging om te vliegen.

Icarus en zijn vader worden gevangen gehouden op Kreta door koning Minos. De twee willen ontsnappen. De kunstige Daedalus bouwt hierom op een raamwerk grote vleugels. Als de vleugels klaar zijn bevestigt hij de vleugels op zijn lichaam en op het lichaam van zijn zoon.

Daedalus waarschuwt Icarus niet te dicht bij de zon te komen. Hij is bang dat de was waarmee de vleugels op het lichaam zijn bevestigd door de hitte van de zon zal smelten. Icarus wordt echter overmoedig en vliegt almaar hoger en hoger. Tot hij te dicht bij de zon komt en de angst van zijn vader terecht blijkt: de was smelt en Icarus stort neer in zee.

Icarus is in de loop der tijd symbool gaan staan voor de wens van de mens om te kunnen vliegen.

De val van Icarus, door Peter Paul Rubens
De val van Icarus, door Peter Paul Rubens

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: